Gazdaság

Tízmilliárd dolláros veszteséggel számolnak idén a légi közlekedésben

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 14:52

A kereslet most magas, mert sokan a járvány miatt elhalasztott vakációjukat pótolják be, de a nyár végével visszaesés várható.

A magyar kormány az elmúlt napokban a Ryanair légitársaság vezérigazgatójával keveredett éles szóváltásba arról, hogy van-e valójában megadóztatható extraprofit a légi közlekedésben. A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) hétfői közlése szerint összesen 9,7 milliárd dolláros veszteség elé néznek idén a légitársaságok világszerte – igaz, ez lényeges javulás a tavalyi 42,1 milliárdos deficithez képest, jövőre pedig már a profit is visszatérhet.

A Reuters beszámolója azonban megjegyzi, hogy a bevételek így is bőven elmaradnak a járvány előtti szinttől, miközben az eladósodott légitársaságoknak a jelentősen megemelkedett üzemanyagárakkal és a magas bérköltségekkel is szembe kell nézniük, amit az áremelésekkel áthárítanak az utasokra. Ennek egyelőre még nincs hatása a keresletre, hiszen sokan elhalasztották tervezett vakációjukat a járvány miatt, amit most pótolnak be. Ám ahogy véget ér a nyár, és az infláció is kifejti hatását, visszaesés várható.

Az Air New Zealand vezérigazgatója arról számolt be, hogy a járvány előtti szinthez képest 20-25 százalékkal emelték meg áraikat, részben azért, mert az üzemanyag ára több mint duplájára emelkedett. A légitársaság az utasai felé azt kommunikálja, hogy az áremelésnek nem az az oka, hogy visszaszerezzék az elmúlt több mint két év bevételkiesését, hanem hogy az előttük álló költségnyomást fedezni tudják.

Illusztráció: George Pachantouris / Moment / Getty Images

#Gazdaság#repülés#légiközlekedés#veszteség#infláció#áremelés

Címlapról ajánljuk