Gazdaság

Egyes boltosok rejtegetik a hatósági áras termékeket, mert annyi veszteséget termelnek

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 21:07

„A lisztet 245 forintért kapom, 203 forintért adom, ezen már bukok. Az étolajat 959 forintért kapom, 713 forintért adom, a cukrot 389 forintért, majd pedig 261 forintért adom el” – sorolta egy kereskedő.

Egyre nehezebb helyzetben vannak a termelők és a kereskedők az állam által meghirdetett árstop miatt az ATV híradójának nyilatkozó bolttulajdonos elmondása szerint. Bár a törvény szerint minden egységben lennie kell hatósági áras terméknek, a kisebb boltosok ezeket a termékeket inkább eldugják, hogy a vevő ne is lássa – mondta a bolttulajdonos.

A legtöbben az árstopos húsokat keresik – a hentesek nagy része pedig csak úgy tudja kompenzálni a veszteségeket, hogy a többi árut drágábban adja.

Burai István, a Hajdúhús 2000 Kft. főmérnöke szerint a fogyasztók elsősorban a sertéscombot fogják keresni, ezért a többi hús esetében magasabb árat határoznak meg, hogy a működésük gazdaságilag fenntartható legyen.

Egyre nehezebb. A kormány ugyan próbál segíteni, de az elég kevés, ennél többre lenne szükségük a gazdáknak, mielőtt tönkremegy mindenki. Mi is egy olyan gazdaságot viszünk, ami veszteséges

– mondta Babcsán Tibor mezőgazdasági vállalkozó az ATV-nek.

A háztáji termelőket nem érinti az árstop, ők annyiért adják a húst, amennyiért elviszik – mondja Nagy Imre háztáji baromfitenyésztő. De más területen is nagy veszteséget okoz az árstop.

A lisztet 245 forintért kapom, 203 forintért adom, ezen már bukok. Az étolajat 959 forintért kapom, 713 forintért adom, a cukrot 389 forintért, majd pedig 261 forintért adom el

– mondta egy bolt tulajdonosa.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#hatósági ár#élelmiszer#árstop#bolt#kiskereskedelem#kisboltok

Címlapról ajánljuk