Gazdaság

Nagy István az RTL Híradónak: Vészhelyzet van, utat kell nyitni az ukrán gabonának

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. május 22. 18:23

Az agrárminiszter szerint nem volt céljuk a magyar gabonakivitel korlátozása, ezért nem éltek még elővásárlási jogukkal.

A kormány eddig nem élt az elővásárlási jogával az exportra szánt gabonafélék esetében, az intézkedés célja ugyanis nem a kivitel megtiltása volt, hanem a folyamatos készletnyilvántartás biztosítása – nyilatkozta Nagy István agrárminiszter vasárnap az RTL Híradónak.

 A tárcavezető azt is elmondta, hogy az ukrajnai háború hatása Magyarországon nem a készlethiányban, hanem az emelkedő árakban érhető tetten, a kormány pedig azon dolgozik, hogy szárazföldi szállítási folyosót nyisson az ukrán mezőgazdasági terményeknek.

Vészhelyzet van, fogalmazhatok így is, hiszen Ukrajnában a vetésterület csökkent, a termésmennyiség csökkent, ami megtermett, nem tudjuk kihozni. Nagyon dolgozunk azon, hogyan tudjuk megoldani azt a lehetőséget, hogy szárazföldön utat nyissunk az ukrán gabonának szerte a világba

– fogalmazott Nagy István.

A volt moszkvai német nagykövet vasárnap az állította, Vlagyimir Putyin orosz elnök szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában azzal, hogy hadseregével blokkolja az ukrán gabona exportját, illetve támadja az ország gabonaraktárait. Az éhezés miatt meginduló menekülthullám destabilizálná Európát Putyin szándékai szerint – vélekedett Rüdiger von Vritsch.

Az Agrárminisztérium legutóbb április végén hosszabbította meg két hónappal a gabona-, olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettséget. Bár a március elején bevezetett intézkedés a kormány úgy kommunikálta, hogy „minden gabonakivitelt megtiltottak” az orosz-ukrán háború miatt, valójában egyáltalán nem állt le az export.

Nyitókép: Nagy István – Fotó: Soós Lajos / MTI

#Gazdaság#nagy istván#agrárminisztérium#gabona#export#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk