Gazdaság

A kormány „meghosszabbítja a gabonakiviteli intézkedéseket”, de továbbra sem tilos gabonát exportálni, pedig korábban azt állították

rtl.hurtl.hu

2022. április 29. 16:44

Az államnak elővásárlási joga van, de ezzel eddig egyszer sem éltek.

Az állattenyésztők takarmányellátása, illetve a lakossági élelmiszerigények biztosítása érdekében a kormány két hónappal meghosszabbítja a gabona-, olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A miniszter szerint a korábban bevezetett gabona-, olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettség sikeresnek minősíthető, az intézkedés elérte célját. Hozzátette, a rendkívüli világpiaci kereslet ellenére sikerült elkerülni a hazai kivitel megugrását, így a belső ellátást sikerült megvédeni.

Bár a március elején bevezetett intézkedés a kormány úgy kommunikálta, hogy „minden gabonakivitelt megtiltottak” az orosz-ukrán háború miatt, valójában egyáltalán nem állt le az export.


A kormány nem tiltotta meg a gabonakivitelt, viszont elővásárlási jogot biztosított a magyar államnak a magyar gabonára, 

ezzel azonban eddig egyszer sem éltek. 

Ráadásul a búza drágulását sem lassította a rendelet, a március eleji 90 ezer után már 140 ezer forintot is kérnek egy tonnáért Magyarországon.

Az RTL Híradójának kérdéseire az Agrárminisztérium írásban elismerte, nem állították meg a gabonakivitelt. Addig a szintig engedik ugyanis, „amíg nem veszélyezteti a hazai ellátást.” 


Nyitókép: Oláh Tibor / MTVA

#Gazdaság#agrárminisztérium#gabona#export#tilalom

Címlapról ajánljuk