Külföld

Putyin szándékosan akar éhínséget előidézni a volt német nagykövet szerint

rtl.hurtl.hu

2022. május 22. 13:56

A volt moszkvai nagykövet szerint a Közel-Keleten és Afrikában előidézett éhínség miatt milliók kelhetnek útra, és a menekülthullám destabilizálná Európát.

Szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök Németország volt moszkvai nagykövete szerint, aki a Der Tagesspiegel című berlini lapnak vasárnap azt mondta, a Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát.

Putyin úgy gondolja, a gabonaimport összeomlásával éhezők milliói menekülnek el a térségből Európa felé, ahogyan szíriaiak milliói menekültek korábban a háború borzalmai elől

- fogalmazott Rüdiger von Fritsch az MTI szerint.

A diplomata úgy vélte, az orosz erők ezért bombázzák az ukrajnai gabonaraktárakat, és akadályozzák meg, hogy Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonaszállítója gabonát exportáljon.

Von Fritsch hozzátette: a Kreml reméli, hogy a migrációs nyomás a nyugati államokat a  Moszkvával kapcsolatos álláspontjuk enyhítésére kényszeríti, e taktikát pedig – a kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal együtt – „Putyin újabb hibridháborújának” nevezte.

A német kormány adatai szerint 20 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, a nagyrészt Odessza kikötőjében veszteglő rakományok zöme Észak-Afrikába és Ázsiába jutna.

Az orosz elnök tetteivel és megítélésével nemrég az RTL Híradó is foglalkozott:

Nyitókép: AP Photo / Misha Japaridze, Pool, File

#Külföld#putyin#éhínség#afrika#menekült#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk