Gazdaság

A dráguló lakásárak versenyében Magyarország minden nemzetet megver Európában

Dévai LászlóDévai László

2022. április 11. 12:46

2015 óta több mint a kétszeresére emelkedtek az árak.

Az Ingatlan.com elemzése szerint a használt lakások ára a múlt év utolsó negyedévében országosan 20 százalékkal emelkedtek, ez a tendencia elsősorban az olcsóbb helyeken lévő ingatlanok drágulásának köszönhető. A KSH és az Eurostat adataiból kiderül, hogy 2015 óta Magyarországon 2,1-szer lettek drágábbak a lakóingatlanok, Európában sehol nem drágultak ilyen ütemben a lakásárak.

Az elemzés szerint a piac hamarosan ketté fog válni, a használt lakásoknál tempósabban drágulhatnak az új lakóingatlanok, részben a munkaerő-hiány és az építőanyagok drágulása miatt.

A legfrissebb, áprilisi kínálati piaci árakból kiderül, hogy a budapesti kínálati piacon április elején az új lakások átlagos négyzetméterára 1,1 millió forintot tett ki, a használtaké pedig 873 ezer forint volt. A Budapesten kívüli nagyvárosokban 736 ezer forintos ár jellemezte az új lakásokat, a használtaknál pedig 523 ezer forint volt ez az összeg.

Kijelenthető tehát, hogy jelentős változásokon megy keresztül a magyar lakáspiac, amely a drágulási versenyt tekintve nemzetközi viszonylatban is élmezőnyben van.

Miért drágulnak így a lakások?

Magyarországon a múlt év utolsó negyedében az új és használt lakások összességében 19,5 százalékkal drágultak, hasonlóan magas áremelkedésre a járvány előtt, 2019 második negyedévében volt példa. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve azt mondta:

Az úgynevezett összetételhatás alapján az alacsonyabb lakásárakkal rendelkező településeken található lakóingatlanok áremelkedése volt a drágulás motorja. Ez lényegében kézenfekvő folyamat, a drágább területekről az olcsóbbak felé mozdultak el a vásárlók. 

A tavalyi utolsó negyedévben itthon átlagosan 2,1-szeres árat kellett fizetni a lakásokért 2015-höz képest, a második helyen pedig Csehország áll kétszeres árnövekedéssel. A dobogó harmadik fokán Luxemburg áll, ahol 1,8-szor annyit kellett fizetni az eladó ingatlanokért mint 2015-ben.

Az ingatlan.com körképéből kiderül, hogy a fővárosban április első napjaiban az új lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon közel 1,1 millió forint volt, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A budapesti használt lakásoknál 17 százalékos volt a növekedés, így 873 ezer forintot tett ki. A Budapesten kívüli  nagyvárosokban az új lakások esetében az átlagos négyzetméterár 736 ezer forint volt, ez 26 százalékos éves áremelkedést takar, a használt lakóingatlanoknál a kínálati ár 28 százalékkal 522 ezer forintra nőtt.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

 

#Gazdaság#lakás#lakásár#ksh#ingatlan#lakhatás

Címlapról ajánljuk