Gazdaság

Megvétózta a magyar kormány, hogy az EU elutasítsa Putyin rubeles zsarolását

rtl.hurtl.hu

2022. április 1. 14:32

Csak a magyarok nem voltak hajlandók elítélni, hogy az orosz elnök rubelben követeli a pénzt az orosz gázért.

Magyarország lett az egyetlen EU-s ország, amelyik nem ellenezné azt, hogy Vlagyimir Putyinnak rubelben fizessék ki a gáz árát, írja az Azonnali. A lap külföldi tudósítókra hivatkozva írja, hogy a brüsszeli válságtanácskozáson sürgetett közös fellépés a magyar kormányon bukott el.

A kormány álláspontja az volt: „ez magáncégek vitája, amibe az EU-nak nem kellene beleszólnia”. Erről a Sun és a Telegraph brit lapok tudósítói írtak. Joe Barnes szerint egy diplomata úgy kommentálta a magyar álláspontot: „Tipikus Orbán, Putyin csapatában játszik”.

Vlagyimir Putyin nemrég írt alá rendeletet arról, hogy a jövőben csak rubelben hajlandó elfogadni az orosz gáz ellenértékét a „barátságtalan országoktól” – köztük az EU tagállamaitól is. Azzal, hogy az oroszok elzárhatják-e a gázt, hosszabb cikkben foglalkoztunk.


Nemcsak az uniós, de a V4-es politikusoknak sem tetszik az, hogy Orbán Viktor kormánya nem hajlandó teljesen eltávolodni Putyintól. Erről korábban az RTL Híradó készített anyagot:

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. március 24-én. Fotó: MTI / Fischer Zoltán

#Gazdaság#gáz#gazprom#eu#vétó#magyarország#putyin#rubel

Címlapról ajánljuk