Gazdaság

Putyin aláírta: péntektől csak rubelt fogadnak el az orosz gázért

rtl.hurtl.hu

2022. március 31. 15:58

A vásárlóknak orosz bankban kell rubelszámlát nyitniuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy aláírta azt a rendeletet, amely szerint április elsejétől rubelben kell fizetniük a külföldi vásárlóknak az orosz gázért, ellenkező esetben felfüggesztik a szerződéseiket.

„Ahhoz, hogy orosz földgázt vásároljanak, rubelszámlát kell nyitniuk valamelyik orosz bankban. Erről a számláról fizetnek holnaptól a leszállított gázért” – mondta Putyin a tévében közvetített nyilatkozatában.

„Ha ezek a kifizetések nem történnek meg, azt a vásárló mulasztásának tekintjük, annak minden következményével együtt. Nekünk se ad senki semmit ingyen, és nem fogunk jótékonykodni, vagyis a meglévő szerződések meg fognak szűnni” – mondta a Reuters hírügynökség szerint az orosz elnök.

Mint arról szerdán írtunk, Vlagyimir Putyin szerdán még arról egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral, hogy Németország (és a többi európai ország) az orosz gáz árát továbbra is euróban utalja a szankciók hatálya alá nem tartozó Gazprom Banknak, ahonnan az összeget rubelben utalják tovább.

Most Németország és Franciaország is közölte, hogy nem hajlandók rubelben fizetni, csak az eredeti szerződésnek megfelelően főleg euróban, időnként dollárban. A magyar kormány hivatalos kommunikációja szerint az orosz fél Magyarországot még nem értesítette a fizetési feltételek változásáról.

Nyitókép (archív): Kerem Uzel/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#oroszország#földgáz#rubel#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk