Gazdaság

Nem elég az Európai Bizottságnak Orbán Viktor levele

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 20:16

A testület szerint Magyarország továbbra sem adott be hiteligényt.

A magyar kormány továbbra sem adott be semmilyen hivatalos tervet az uniós helyreállítási tervből lehívható kölcsönrészre – ezt az Európai Bizottság szóvivője mondta a Népszava tudósítójának kérdésére a testület szokásos sajtótájékoztatóján.

Az Eurológus emlékeztet, hogy az Európai Unió minden tagállama jogosult vissza nem térítendő juttatásra és kedvezményes kamatozású hitelre, ami a koronavírus utáni gazdasági újjáépítés támogatását szolgálja. A magyar kormány azonban tavaly az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy csak a vissza nem térítendő támogatásra tart igényt, ami 2500 milliárd forintot jelent.

Orbán Viktor tíz napja küldött levelet az Európai Bizottság elnökének, amiben egyebek mellett azt írta, hogy Magyarország kéri a 3300 milliárd forintnyi hitelkeret lehívását is. 

Múlt héten a miniszterelnök sajtófőnöke és más politikusok is azt állították, hogy Orbán Viktor levele máris meghallgatásra talált, és Magyarország kapott 300 millió eurót. Ezzel szemben a valóság az, hogy ezt a 112 milliárd forintnyi összeget az ukrajnai menekültválsággal összefüggésben kapta hazánk.

Mint korábban írtuk, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az uniós tagállamoknak meg kell indokolniuk a hitelkérést, igazolva a nagyobb finanszírozási szükségletet.

Nyitókép: OM/EU Pool/Getty Images

#Gazdaság#európai bizottság#helyreállítási alap#hitel#orbán viktor

Címlapról ajánljuk