Gazdaság

Szijjártó Péter: Magyarország nem lép ki a Nemzetközi Beruházási Bankból, tag marad egyetlen EU-tagként

rtl.hurtl.hu

2022. március 7. 14:11

Rajtunk kívül minden európai uniós tag kivonult a pénzintézetből az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta, de most csatlakozik Szerbia.

Hazánk maradt az egyetlen európai uniós tagja a Nemzetközi Beruházási Banknak, amelyből a napokban Románia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Bulgária is kivonult, miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Szijjártó Péter szerint

a kilépésünket akkor kellene megfontolni, ha a bank bármilyen európai szankciós listára felkerülne.

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Zsámbékon egy bútorgyártó vállalkozás beruházásának bejelentésén vett részt, ezután nyilatkozott az RTL Híradónak. Elmondta, hogy miközben az említett országok távoztak a Nemzetközi Beruházási Bankból, Szerbia a belépési szándékát jelezte. Arról is beszélt, hogy a kilépés nagyjából hathónapos folyamatot jelent, és az elkövetkező tárgyalásoktól függ, hogy a távozó tagok tulajdonrészeit hogyan osztják el.

Szijjártó Péter szerint a bank fontos szerepet játszik a magyar gazdaságban, beruházásokat finanszíroz, nagy magyar vállalatoknak is biztosít finanszírozást a működéshez. Szerinte ha ez kiesik, annak a magyar gazdaság látja a kárát, a kormány viszont el akarja kerülni, hogy „ennek a háborúnak a kárát a magyar emberek fizessék meg”.

Az Európai Parlament a múlt héten a fideszes képviselők szavazataival együtt elfogadta azt a döntést, ami egyebek mellett a Nemzetközi Beruházási Bank kivonulását célozza. A miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy az ilyen szankciókról az Európai Unióban kizárólag az Európai Tanács, vagy annak valamely formációja dönthet, az Európai Parlament legfeljebb véleményt mondhat. A Tanács előtt egyelőre nincs olyan javaslat, ami a Nemzetközi Beruházási Bank szankciós listára helyezéséről szólna, „ha lesz ilyen, ki fogjuk alakítani a saját álláspontunkat” – mondta Szijjártó Péter.

A Nemzetközi Beruházási Bank magyar alelnöke, Laszlóczki Imre januárban arról beszélt a Figyelőnek, hogy a bank magyarországi portfóliója 217 százalékkal, 57-ről 180 millió euróra (kb. 70 milliárd forint) emelkedett azóta, hogy 2019-ben Moszkvából Budapestre tette át székhelyét. A mezőgazdaságban, turizmusban és egészségügyben is finanszíroznak befektetéseket.

Múlt héten az Egységben Magyarországért pártszövetség tüntetett a bank Clark Ádám téri székháza előtt, ahol az általuk orosz kémbanknak tartott pénzintézet távozását is követelték az Ukrajna elleni orosz támadás miatt.

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#szijjártó péter#nemzetközi beruházási bank

Címlapról ajánljuk