Belföld

Elkapkodják a jódtartalmú készítményeket a patikákból az atomtámadástól tartó magyarok

rtl.hurtl.hu

2022. március 6. 13:44

Az orosz-ukrán háború miatt egyre nagyobb a lakosság érdeklődése a jódtabletták iránt – közölte az RTL Híradóval a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A szakértők szerint ugyanakkor ez teljesen felesleges és veszélyes reakció. 

„Egyre több beteg érdeklődik afelől, hogy milyen készítményeket, jódtartalmú tablettákat lehet vásárolni megelőzésre” – mondta az RTL Híradónak Marjai Tamás, a négyszáz patikát tömörítő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

Az indokolatlanul szedett jódtartalmú készítmények ugyanakkor befolyásolhatják a pajzsmirigy hormonműködését. Ha ezekből a termékekből egyszerre nagy mennyiséget vesz be valaki, mérgezéses tünetek jelentkezhetnek. 

A fertőtlenítésre használt jódkészítményeket senki se próbálja meginni, mert ezek nagyon nagy mennyiségű jódot tartalmaznak, így ha követlenül megpróbálják elfogyasztani, akkor szinte biztos, hogy mérgezés lesz a vége

– fogalmazott Marjai Tamás. Azt is megjegyezte, hogy a gyógyszertárakban szabadon beszerezhető jódtartalmú készítmények nem arra szolgálnak, hogy nukleáris katasztrófa esetén pótolják a jódot. Ezek alapesetben arra valók, hogy hosszú távon a szervezet működéséhez szükséges jód mennyiséget tudják biztosítani.

 A Nemzeti Népegészségügyi Központ az RTL Híradó kérdésére megerősítette, hogy 

az orosz-ukrán helyzet miatt hazánkban is egyre nagyobb a lakossági kereslet a jódtabletták iránt. 

A szervezet szerint ugyanakkor a helyzet nem indokolja a rendkívüli jódbevitelt, ezért 

arra kértek mindenkit, hogy indokolatlanul ne vegyen be jódtartalmú készítményt.

A jódtabletták ilyen jellegű alkalmazását kizárólag az egészségügyi hatóságok rendelhetik el. 

Megvan a protokoll a jód használatára

Az NNK egyébként folyamatosan méri a levegő radioaktivitás-tartalmát, benne a radioaktív jód mennyiségét is, jelenleg pedig a szervezet tájékoztatása szerint nincs radioaktív jódkibocsátás.

Marjai Tamás is azt mondta, 

nukleáris veszélyhelyzetben minden esetben a katasztrófavédelem utasításai alapján kell majd ezeket a készítményeket használni. 

Ezeket a termékeket egészségügyi szakemberek előírásai alapján, illetve a megfelelő protokollok alapján kell alkalmazni” – tette hozzá.

További részletek a vasárnap esti RTL Híradóban!

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Róka László/MTVA

  

#Belföld#orosz-ukrán háború#jód#jód tabletta#marjai tamás#atomtámadás#atomháború

Címlapról ajánljuk