Külföld

Ujhelyi: a Fidesz is megszavazta az „orosz kémbank” kitiltását és a paksi bővítés leállítását az EP-ben

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 1. 15:58

A reggeli Rezsi Konferencián még arról volt szó, hogy a paksi bővítés elengedhetetlen a rezsicsökkentés megtartásához.

Megszavazta a Fidesz is az Európai Parlamentben az orosz befektetési bank kitiltását, és a Paks II beruházás leállítását, szúrta ki Ujhelyi István MSZP-s képviselő. Az ellenzék már több napja azért kampányol, hogy a kormány tegyen lépéseket ezzel kapcsolatban.

Ujhelyi sajtótájékoztatót is tartott erről. Ezen azt mondta: 

Teljes a káosz a Fidesz háza táján. 12 év után összeomlott Orbán minden kül- és hazai politikai törekvése. Kiderült, hogy teljes csőd, sőt veszélyes a magyar nemzet biztonságára a Putyinhoz való dörgölődzés.

Szerinte a Fidesz úgy dobná el az általa hozott döntéseket, „mint a forró krumplit”. Kíváncsian várja, mi történik: „Orbán bocsánatot kér-e a magyar nemzettől, és megteszi, amit az EP ma megszavaz, vagy továbbmegy abban az őrületben, amely Magyarországot kiszolgáltatta az agresszornak, Putyinnak”.

 

Az Ukrajna elleni agresszióról szóló Európai Parlamenti állásfoglalás módosító indítványairól és részleteiről szavaztak az elmúlt percekben az EP-képviselők, írta nem sokkal korábban a képviselő. Ezek között szerepeltek a következő pontok:

  • „az EP felhívja a tagállamokat, hogy szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét”
  • „az EP felhívja a tagállamokat és a befektetési rendszerek révén tartózkodási engedélyt biztosító szövetséges országokat, hogy vizsgáljanak felül az ilyen tartózkodási jogállással rendelkező minden kedvezményezettet, és vonják vissza a vagyonos orosz magánszemélyek és családtagjaik, különösen a szankcionált magánszemélyekhez és vállalatokhoz kapcsolódó kedvezményezettek tartózkodási engedélyeit”
  • „az EP azt kéri, hogy haladéktalanul tiltsák be az orosz ellenőrzés alatt álló alapok és bankok, például a Nemzetközi Beruházási Bank unióbeli működését”

Ujhelyi azt írja: a Fidesz képviselői igennel szavazott mindhárom tételre. Az első idézett pontnak áldozatául eshet a paksi atomerőmű bővítése, amiről még kedd reggel azt mondták a kormányközeli Századvég által rendezett Rezsi Konferencián: az elengedhetetlen a rezsicsökkentés megtartásához.

A második idézett pont értelmében a letelepedési kötvények rendszere mehet a levesbe. A harmadik pedig a Budapesten székelő Nemzeti Beruházási Banktól vonja meg a támogatást, ami ellen korábban Csehország és Lengyelország is intézkedésekett tett.

Az ellenzék által „orosz kémbanknak” nevezett intézmény elé szerda estére szervezett tüntetést Márki-Zay Péter mozgalma.

Nyitókép: Pillanatkép az EP mai rendkívüli üléséről. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#ep#fidesz#nemzetközi beruházási bank#szavazás#paks#atom#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk