Belföld

Megvédték a paksi beruházást a Szijjártó Péter és Németh Szilárd részvételével tartott Rezsi Konferencián

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 1. 15:27

Szijjártó Péter szerint Magyarország elvégezte a házi feladatának jelentős részét.

Konferenciát tartott a kormánybarát Századvég Intézet, amelyen a rezsicsökkentést és a paksi beruházást éltették több fideszes politikus, köztük Szijjártó Péter külügyminiszter, Németh Szilárd és a Völner-ügyben is érintett Süli János segítségével. 

Szijjártó arról beszélt az MTI beszámolója szerint: Európa a gázfogyasztásának több mint nyolcvan százalékát importból fedezi, amelynek a fele Oroszországból érkezik, ráadásul a kontinens gáztározóinak feltöltöttségi szintje nem éri el a harminc százalékot, miközben a gáz ára jelenleg hatszorosa a másfél évvel ezelőttinek.

Ezzel együtt „az Oroszország által indított katonai műveleteket elítéljük, Ukrajna mellett kifejezzük a szolidaritásunkat, kiállunk Ukrajna területi intergritása és szuverenitása mellett, és az európai egység fenntartását kulcskérdésnek tartjuk” – mondta.

Szerinte az ország energiahelyzete biztató: „Magyarország a házi feladata jelentős részét már elvégezte.” Erre példaként hozta fel, hogy a hétből hat szomszédos állammal gázösszeköttetés jött létre, és hamarosan minddel meglesz a magas feszültségű áramvezetékek összekötése is.

Németh Szilárd szerint ha ismét „a baloldal és Gyurcsány emberei” kerülnének hatalomra, megszüntetnék a rezsicsökkentést, és a mostaninak a többszörösébe kerülne az energia a lakosságnak.

Süli János, akinek hivatalában korábban házkutatást tartott a rendőrség a Völner-Schadl-üggyel kapcsolatban, a paksi beruházás szükségességéről beszélt. Szerinte az orosz segítséggel megvalósuló „Paks II. beruházás nélkül nincs fenntartható rezsicsökkentés és biztonságos áramellátás.”

Kitért arra, hogy jelenleg mintegy 600 engedéllyel rendelkeznek, és további engedélyek birtokában a projekt a közeljövőben a második fázisba lép. A miniszter szerint az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók nem veszélyeztethetik a magyar családok energiaellátás-biztonságát.

Az ellenzék jelenlegi követelései között szerepel az is, hogy a kormány állítsa le a paksi atomerőmű fejlesztését az orosz-ukrán háború miatt. Egyelőre úgy tűnik, folytatódhat a beruházás, ami szerintük csak Oroszország érdekeit szolgálja.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#szijjártó péter#süli jános#németh szilárd#rezsi#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk