Belföld

Figyelmeztette a külföldi nagyköveteket Szijjártó, hogy ne figyeljék meg az országgyűlési választást

rtl.hurtl.hu

2022. február 15. 17:35

Feketelistára tenné azokat a diplomatákat a külügyminiszter, akik az EBESZ-hez hasonlóan vizsgálnák a választás tisztaságát.

Január végén egy munkamegbeszélésen vett részt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több külföldi diplomata részvételével, ahol szóba kerültek az EBESZ által Magyarországra küldött választási megfigyelők – írta az Azonnali. A hírportál több forrásból származó információi szerint Szijjártó a megbeszélésen azt mondta:

ha esetleg valamelyik nagykövet szeretne a „saját szakállára” is, az EBESZ misszió keretein kívül elmenni egy-egy szavazóhelyiségbe a választás napján, akkor számolhat majd azzal, hogy a jövőben a magyar kormány részéről csak alacsony szinten állnak majd szóba vele.

A hírportál másik forrása szerint a külügyminiszter a „black list”, vagyis a fekete lista kifejezést is használta, amivel arra utalt, hogy hosszú ideig számon fogják tartani, ha valakit a választás megfigyelésén érnek majd április 3-án.

Mindez azért figyelemre méltó, mert a miniszteri figyelmeztetés ellenére több állam nagykövetsége is tervezi, hogy részt vesz megfigyelőként a választásokon, ezt április 3-át megelőzően majd a Nemzeti Választási Iroda honlapján is nyomon lehet követni. A különböző diplomáciai képviseletek általában minden választás alkalmával kiküldik munkatársaikat, a megfigyelésben gyakran maguk a nagykövetek személyesen is részt vesznek.

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Belföld#szijjártó péter#külügyminiszter#nagykövetség#országgyűlési választás 2022#ebesz#megfigyelés

Címlapról ajánljuk