Belföld

A kormány és a putyini agresszió ellen tüntettek a budapesti „orosz kémbank” előtt

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 1. 19:32

A Clark Ádám téren gyűlt össze a több ezres tömeg.

Körülbelül ötezren tüntettek Putyin inváziója, az „orosz kémbank”, a Nemzetközi Beruházási Bank és a magyar kormány ellen a Clark Ádám téren kedd este. Iványi Gábor is felszólalt volna a rendezvényen, de ismeretlen okok miatt nem tudott részt venni.

Beszédet mondott viszont Péterfy Judit, Márki-Zay Péter sajtófőnöke, és maga a miniszterelnök-jelölt is.

Elóször Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa beszélt arról, hogy Orbán Viktor Putyin háborús bűneinek tudta ellenére vált szövetségesévé az elmúlt tizenkét évben. Szerinte Orbán kiszolgáltatta az országot a bank beengedésével és a Paks II aláírásával.

Ezután egy kijevi menekült, Marija lépett színpadra, akit Vajda Zoltán ellenzéki képviselőjelölt fogadott be öt családtagjával együtt.

Amíg a te gyerekeid békésen játszanak az utcán, és örülnek a tavasznak, az én gyerekeim megtanulták a háború szó jelentését, és Molotov-koktélt gyártanak a felnőtteknek, hogy tudjanak védekezni a tankokkal szemben.

– mondta.

Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Ezután Márki-Zay Péter mondott beszédet. Azzal kezdte: a mostani az első olyan alkalom, amikor a fiktív háborúkat vívó Orbán Viktor hirtelen egy igazi háború kapujában találta magát.

Szerinte eddig minden harcot, amit a Fidesz felfújt, el is bukott. Szó lehet itt az államadósság elleni küzdelemről, a bevándorlás elleniről, valamint az illiberalizmusért folytatottból is.

Szerinte Orbán felelős azért, ami ma Európában folyik, mert kiszolgálta Putyint, blokkolja Ukrajna NATO-csatlakozását, és beengedte az unióba az ügynököket.

Megismételte: Szijjártó Péternek vissza kellene adnia a kitüntetést, amit az orosz külügyminisztertől kapott.

Állítsák le az állami propagandát is. Magyarország az egyetlen hely az unióban, ahol akadálytalanul ömlik az orosz propaganda.

– tette hozzá a 444 tudósítása szerint. Ennek kapcsán vasárnap délután újabb tüntetés lesz az MTVA székháza előtt.

Az RTL Híradó összefoglalója a tüntetésről:

 

Nyitókép / képek: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#tüntetés#orosz kémbank#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk