Gazdaság

Már majdnem félmillió forint a bruttó átlagbér

rtl.hurtl.hu

2022. február 23. 11:57

Sőt a közalkalmazottakat nem számolva már meg is haladta azt. Ez az adat százezer forintos fizetésemelést jelent a parlamenti képviselőknek.

2021 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 492 800, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 327 700 forint volt, mindkettő 9,7%-kal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Ha a teljes tavalyi évet nézzük, a bruttó átlagkereset 438 800, a nettó átlagkereset 291 800 forintot ért el, mindkettő 8,7%-kal emelkedett 2020-hoz képest.

A közfoglalkoztatottak bérét nem számolva pedig az átlagkereset pedig már át is lépte a félmilliós határt, bruttó 504 700 forint volt tavaly decemberben.

Fontos statisztikai mutató a bruttó kereset mediánértéke is (ez azt a fizetést mutatja, amelynél ugyanannyi dolgozó keres többet, mint ahányan kevesebbet), ami 350 ezer forint volt 2021-ben, ez 9,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

A reálkereset ugyanakkor csupán 3,4%-kal emelkedett a fogyasztói árak előző évhez mért 5,1%-os növekedése mellett, a megélhetés költségei pedig egyre meredekebben nőnek, az átlagos áremelkedés decemberben 7,4 százalék volt, idén januárban pedig közel 8 volt.

Az átlag emelkedése azt is jelenti, hogy az országgyűlési képviselők fizetése márciustól több mint havi 100 ezer forinttal nő; annyival, amennyit egy közmunkás az idei jelentős emelés után sem keres meg egy hónapban – emlékeztet a Népszava. Az Országgyűlésről szóló törvény szerint ugyanis az adott év március 1-jétől automatikusan a KSH által hivatalosan közzétett, előző évi nemzetgazdasági átlagbér havi összegének háromszorosára nő a képviselők alapilletménye, jelen esetben bruttó 1 millió 211 ezer forintról 1 millió 316 ezer forintra. Ezt a Fidesz előterjesztésére szavazták meg maguknak a képviselők még 2018-ban. 

A Népszava szerint ugyanakkor a számok alapján akár szerényebb is lehetne a képviselői fizetésemelés, a fent említett bruttó átlagkereseti adatoknál ugyanis a KSH csak a legalább 5 fős vállalkozásoknál, napi 8 órában dolgozó alkalmazottak fizetését veszi alapul. Ilyen formában mindössze 2,8 millió ember dolgozott a tavalyi évben, miközben a foglalkoztatottak száma a hivatalos statisztika szerint immár 4,7 millió, és összesen valamivel többen, 3,1 millióan dolgoznak teljes állásban alkalmazottként, ezt a kört nézve pedig csak 426 ezer forint volt a bruttó átlagbér tavaly.

#Gazdaság#ksh#átlagkereset#fizetés#bér#drágulás

Címlapról ajánljuk