Gazdaság

Megrohanták a boltokat az szja-visszatérítés után

rtl.hurtl.hu

2022. február 15. 9:15

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban is zsúfolásig megteltek a bevásárlóközpontok.

Kiemelkedő volt a hétvégi forgalom a kiskereskedelmi vállalkozások tapasztalatai szerint – mondta a Világgazdaságnak Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára. 

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban is zsúfolásig megteltek a bevásárlóközpontok, 

a szakember szerint ez több tényező együttállásának köszönhetően alakult így.

A családi adó-visszatérítés mellett pozitívan hatott a vásárlói kedvre a fizetésnap, a jó idő, valamint a 13. havi nyugdíj kifizetése is.

Az MNKSZ főtitkára szerint az átlagot jóval meghaladó lakossági költekezésből minden üzlettípus részesült. Ráadásul a ruházati és divatcikkeknél szezonváltásból adódó leárazások voltak, de az élelmiszerboltok kasszáján is érzékelhető volt a hétvégi roham. 

A közelgő tavasz miatt már a barkácsüzletekben is sorok kígyóztak a pénztáraknál, és az olyan hagyományosan népszerű kategóriák is profitáltak az extra vásárlói hullámból, mint a könyv vagy a játék.

Az első napok tapasztalatai szerint tehát igazolódni látszik az a szakmai és egyben kormányzati várakozás, amely szerint a jövedelempótló intézkedések tovább fűtik az értékesítési volument,

és a legtöbben nem megtakarításra fordítják a pluszpénzeket. 

A múlt csütörtöktől kezdve a hétfői határidőig érkezett a bankszámlára a családi adó-visszatérítés azoknak, akik azt utalással kérték. Az így folyósított összeg meghaladja az 561 milliárd forintot, postai kézbesítéssel pedig 160 ezer család kapott együtt csaknem 50 milliárd forintot. 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Oláh Tibor/MTVA

#Gazdaság#szja visszatérítés#adó#forgalom

Címlapról ajánljuk