Gazdaság

Hiába a havi nyolcszázezres fizetés, hiány van kamionsofőrökből

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 11:37

A kimagasló jövedelem ellenére sem akarnak a fiatalok sofőrnek állni, öregedik a szakma. Félő, hogy Magyarországon is olyan helyzet alakul ki, mint tavaly ősszel az Egyesült Királyságban, amikor a sofőrhiányt megérezte az egész ellátási lánc. 

Komoly gondot okoz a munkaerőhiány a közúti fuvarozásban: olyan kevés a sofőr, hogy a járművek  5-10 százaléka áll – mondta el a vg.hu-nak Árvay Tivadar. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) megbízott főtitkárhelyettese elmondta, hogy a kimagasló, havi 700-800 ezer forintos jövedelem ellenére sem akarnak a fiatalok sofőrnek állni, és közben egyre csak öregedik a szakma.

A közúti árufuvarozásban dolgozók negyven százaléka idősebb ötvenévesnél, 12 százalékuk pedig hatvanévesnél is idősebb, a fiatalok pedig a munkakörülmények miatt nem akarnak sofőrnek állni.

Árvay elmondta, hogy attól tart, nagyon rövid időn belül olyan helyzet alakul ki, mint tavaly ősszel az Egyesült Királyságban, amikor a sofőrhiány következményeit megérezte az egész ellátási lánc, a termelőüzemektől a boltokig – írta a vg.hu.

A főtitkárhelyettes szerint a további béremelés áruhiányhoz vagy dráguláshoz vezetne, legalábbis ezt mutatják a tengerentúli példák.

Nyitókép: Gépjárművek közlekednek a 37-es főúton Gesztelynél 2021. június 30-án. Fotó: MTI/Vajda János

#Gazdaság#Belföld#sofőrhiány#fuvarozás#közúti fuvarozás#kamionsofőr

Címlapról ajánljuk