Gazdaság

Nincs menekvés az adósságból, életeket tesz tönkre a nagy hitel Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2021. december 19. 15:00

A reménytelen nagyságúvá duzzadt hitelek miatt sokan arra rendezkedtek be, hogy bujkálnak a behajtás elől.

A büntetőkamatokkal megnövelt, reménytelen nagyságúvá duzzadt hitelek miatt sokan arra rendezkedtek be, hogy bujkálnak a behajtás elől: nem vállalnak bejelentett munkát, nem nyitnak bankszámlát, és emiatt folyamatos stresszel kénytelenek együtt élni – derült ki abból a portfolio.hu-n megjelent kutatásból, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint a Közgazdasági- és Regionális Tudományos Központ Közgazdságtudományi Intézetének munkatársai készítettek 500 háztartás megkérdezése alapján Magyarország egyik elmaradott térségében.

Olyan eladósodott családokkal vettek fel interjúkat, akiknek a tartozása már a végrehajtóhoz került, így a szabályok értelmében minden legális munkajövedelmüket 33 vagy egyes esetekben 50 százalékos levonás terhelte. Mivel vagyontárgyaik piaci értéke nagyon alacsony volt, nem volt mit elárverezni, így a kezdeti akár csak pár százezer forintos hitelek többmilliós tartozásokká alakultak át. 

A kutatás főbb megállapításai: 

  • A vizsgált háztartások több, mint negyedének van lejárt tartozásokkal rendelkező tagja (ebben nincsenek benne a magánkölcsönök, így a rokoni, uzsorás hitelek sem).
  • Az adósok teljesen lemondtak arról, hogy valaha is törleszteni tudják ezeket a számukra hatalmas összegeket, feladtak minden próbálkozást, ez pedig tovább növelte a tartozást. Arra rendezkedtek be, hogy egész életükben elrejtsék jövedelmüket a behajtók elől.
  • A lejárt tartozással rendelkezők 13 százalékának van bejelentett munkája, míg azok körében, akiknek nincs ilyen hitele, 45 százalék ez az arány.
  • Az ilyen háztartások közel ötödében fordul elő, hogy valamelyik családtag azért nem vállal munkát, hogy ne tudják a tartozást levonni a fizetéséből; hasonló az aránya azoknak, akik emiatt nem nyitnak bankszámlát.
  • Az érintett háztartások több, mint harmadában gondolják úgy, hogy a behajtástól való folyamatos félelem, aggodalom miatt romlik az egészségük.
  • Az is kiderült, hogy az érintettek nem „jókedvükben” nem fizetnek: körükben sokkal gyakoribb a szinte állandó fáradtság, idegesség és reményvesztettség, mint mások esetében. 

A kutatás szerint olyan kormányzati intézkedésekre lenne szükség, amelyek nem csak a jobb helyzetben lévő adósokon segítenek – mint például a devizahitelesek egy részének megmentése –, hanem mentőövre lenne szükség a szegények tartozásának rendezése érdekében is. Ez – a kutatás készítői szerint – javítana a többségi társadalom jólétén is.

Nyitókép: Képünk illusztráció – Fotó: Balázs Attila/MTI

#Gazdaság#adósság#magyarország#uzsora#szegénység#hitel#adósságspirál#szociológia

Címlapról ajánljuk