Fókusz

„Máté vagyok, 16 éves, videójátékfüggő, többször ájulásig játszottam” – tizenévesek mesélnek sokkoló részleteket arról, milyen az élet függőként

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2023. augusztus 28. 20:09

Mi a közös egy fiúban, akinek a szülei komoly alkoholisták és egy másik srácban, aki egy hívő keresztény családban nőtt fel? A játékfüggőség. Máté és Áron az Emberbarát Alapítvány rehabilitációs intézetében gyógyul több, hasonló helyzetben lévő társukkal együtt.

 A szüleim nagyon mély alkoholisták. Gyakran voltak úgy, hogy beszélni sem tudtak. Egyetlenegy barátom volt, ő viszont sok programot szervezett magának, így csak ritkán ért rá


– meséli Máté, aki egyike a Fókuszban megszólaló játékfüggő fiúknak. Neki a virtuális világ menekvés volt.

Én nem egy rossz családi légkörből jöttem. Nekem hívő keresztény a családom. Ez az egész csak kíváncsiságból jött. Megtetszett, ki akartam próbálni és nem láttam benne veszélyt


– mondja Áron.

A két fiú homlokegyenest más családi háttérrel, motivációval és hozzáállással kezdett játszani, mégis egy helyen végezték.

  • Hogyan lehet ájulásig játszani?
  • Tényleg bárkiből lehet játékfüggő? És hogyan ismerhető fel ez a betegség? 
  • Innen tényleg egy lépés az alkoholizmus és más szenvedélybetegségek?
  • Hogyan hatott az iskoláskorú gyerekekre a koronavírus miatt elrendelt online oktatás? És azokra, akik már előtte is sokat videójátékoztak?
  • És hogy lehet, hogy a játékok képesek beszippantani egy főiskolai tanár is, aki tudatában volt annak, hogy nem nyerhet?

A Fókusz sokkoló riportjából többek között ezekre a kérdésekre is választ adnak azok, akik a leginkább érintettek a kérdésben: a játékfüggő gyerekek.  

#Fókusz#Videó#Belföld#játékfüggőség#függőség#szenvedélybeteg#kezelés#videójáték#Emberbarát Alapítvány

Címlapról ajánljuk