Fókusz

Árpád hídi tragédia: elmondta a Mercedes vezetője, hogy miért gyorsított, három autó is versenyezhetett a baleset előtt

Hubai AntalHubai Antal

2023. július 7. 19:22

A Mercedes vezetőjének már 13 büntetőpontja volt. Nyilvánosságra hozta a rendőrség péntek délben az egy héttel ezelőtt az Árpád-hídon történt halálos baleset térfigyelőkamerás felvételeit. Kiderült, nem is kettő, hanem három autó tartott spontán gyorsulási versenyt, amelynek következtében egy 26 éves kerékpáros meghalt. A rendőrség hivatalosan is bejelentette, hogy akkora volt a becsapódás, hogy a 26 éves kerékpáros mindkét lábát elvesztette. A baleset pillanatát kegyeleti okokból nem is hozták nyilvánosságra. 

A videón látszik, ahogy a Mercedes felborult, majd még 70 métert a feje tetején pörgött. A szorosan mögötte érkező BMW még meg tudott állni. Ők értesítették a rendőrséget. A verseny harmadik résztvevője azonban már látott semmit a nagy portól és nagy sebességgel belecsapódott a feje tetején pörgő autóba.  

Balogh Ádám rendőrezredes szerint a baleset utáni jegyzőkönyvben a Mercedes vezetője elmondta, hogy ő azért növelte a sebességét, mert a visszapillantó tükörből úgy érzékelte, hogy kvázi rátapadt a másik kocsi. A BMW vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy ő a Mercedes sebességétől függetlenül növelte sebességét. Ezekkel szemben a szemtanúk egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy

a két jármű úgy viselkedett, mintha versenyeztek volna.

A baleset utáni napon egy igazságügyi közlekedési szakértő nyilatkozott az a RTL Híradónak, aki azt mondta, hogy a becsapódás hatását és utána a sodródás látva legalább kétszer annyival mehetett a sofőr a hídon, mint amennyi megengedett volt.    

A rendőrség megerősítette, azt is megerősítette

a megengedett 70 km/h helyett 130-150-es nagyságrendű sebesség az, ami mellett ezt a deformációt, és főleg ezt a nagyon hosszú elmozdulást értelmezni lehet szakértőként.  

A balesetet okozó 33 éves sofőrt péntek délelőtt a kórházi ellátása után előzetes letartóztatásba helyezték. Bár a rendőrség tájékoztatása szerint mind a két sofőr súlyos sérüléseket szenvedett a baleset során, ennek semmilyen jelét nem láttuk a letartóztatott gyanúsítottan. Kihallgatása során elismerte a baleset okozását.

Ahogy korábban a sofőrt ismerő Giltner Attila, a Magyar Gyorsulási Szövetség elnökhelyettese is elmondta, a férfi nem volt egy gyakorlatlan sofőr. Szerinte itt valami más történhetett.


A szövetség elnöke szerint a férfi rendszeres résztvevője volt Tököli repülőtéren rendezett legális gyorsulási versenyeknek. A legnagyobb videómegosztó oldalakon több videón is látható a Race-001-es rendszámú autójával. A rendőrség ma bejelentette nem csak ezeken az eseményen nyomta tövig a gázpedált.

A Mercedes gépjármű vezetőjének volt anyagi kárral járó balesete kettő is, illetve 13 büntetőpontja volt

– mondta Balogh Ádám.

Csősz Krisztián, Budapesti autósok közösségének tulajdonosa azt nyilatkozta, Magyarországon továbbra is, egy sportnak tekintik az utcai közlekedést és nem gondolnak bele, hogy például most megölt egy embert és így fogja leélni az életét.

Ő a szerencsésebb, mert őt védte a karosszéria

– tette hozzá.

A 33 éves férfi a cégnyilvántartás szerint autókereskedéssel foglalkozik és nem messze lakik az Árpád hídtól. A szomszédok korábban sokszor látták a járművet a háznál. Az udvarban általában parkol egy Slow, azaz lassú rendszámú autó is, amellyel általában a férfi felesége közlekedik. A szomszédok úgy tudják, hogy van egy kisgyerekük is.  

A rendőrség vizsgálja a gyorsulási verseny másik két résztvevőjének felelősségét is és azt is, miért kerültek ki fotók a végtagjait elveszítő sérültről a közösségi oldalakra. A pénteki sajtótájékoztatón zéró toleranciát jelentettek be a gyorsulási verseny résztvevői ellen. Bejelentették, hogy az év második felében fokozottan ellenőrzik majd azt a közel egy tucat utat a fővárosban, ahol korábban tapasztaltak illegális gyorsulási versenyeket.  

#Fókusz#Videó#Baleset-bűnügy#gázolás#árpád híd#baleset#gyorshajtás

Címlapról ajánljuk