Fókusz

„Az, hogy valaki injekcióval fogy le és veszíti a súlyát, nem elég az üdvösséghez” – egyre többen gondolják azt, hogy inzulinnal fogynak le

Czakó JózsefCzakó József

2023. május 15. 20:32

Egy budapesti nő szexuális szolgáltatást ajánlott fel egy orvosnak, mindezt a könnyebb fogyás érdekében. Így szeretett volna ugyanis hozzájutni ahhoz az injekcióhoz, amit az orvosok cukorbetegeknek írnak fel. Sajnos egyre többen úgy gondolják, hogy az inzulin lehet a megoldás a fogyásukhoz, pedig ahogyan azt Dr. Tóth Tamás obezitológust a Fókusznak elmondta, a súlyproblémákat tartósan csak életmódváltással lehet orvosolni.

A rendőrség múlt heti közlése szerint egy budapesti nő idén márciusban azzal keresett fel egy nyíregyházi háziorvost, hogy írjon fel neki egy receptre kapható fogyást elősegítő szert. Cserébe szexuális szolgáltatást ajánlott. 


A nő azonban a receptre nem lett volna jogosult, mert azt cukorbetegek kezelésére alkalmazzák.

Az egyik típusú ilyen készítményt a túlsúlyosak kaphatják, kifejezetten testsúly csökkentésre van, naponta kell használni. A másikat olyan diabéteszesek kaphatják Magyarországon, akik már korábbi tablettás kezelésre nem reagáltak

 – mondta Dr. Tóth Tamás obezitológus a Fókusznak a készítményről.

Az orvos felelőssége, mit ír fel a betegnek

Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos azt mondta a Fókusznak a gyógyszert nemcsak diabetológus, hanem bármilyen orvos felírhatja, kérdés, hogy milyen jogcímen.

„A diabetológus egy emelt támogatással fogja fölírni, de általában ezeknek az ára olyan harmincezer körül van. A háziorvos csak általános jogcímre írhatja föl” – mondta Dr. Mangó Gabriella, aki szerint megszokott gyakorlat, és semmiképpen sem rendkívüli, ha egy orvos az ellátási körzetén kívüli betegnek ír fel receptre valamit.

„Nem fogom lefényképeztetni vele a jogosítványát, lakcímkártyáját egyebet, ha valaki segítségre szorul, elfogadom, amit ő mond. Azt sem mondhatnám, hogy ez nem életszerű, mert teljesen életszerű, volt, hogy Szegedre írtunk föl gyógyszert” – mondta a Fókusznak praxisa gyakorlatáról, Dr. Mangó Gabriella.

Sokan a normál súlyuk ellen küzdenek

Dr. Tóth szerint kizárt, hogy inzulinnal egy egészséges ember bombaformába kerüljön.

„Egy szuri nem elég” – pórul járt az a nő, aki szexuális szolgáltatással vett rá egy orvost, hogy írjon fel neki inzulint a bombaforma reményében
Dr. Tóth Tamás

Önmagában az, hogy valaki injekcióval fogy le és veszíti a súlyát, nem elég az üdvösséghez 

– mondta Dr. Tóth Tamás, aki szerint a fogyást maximum csak segíteni lehet inzulinnal, de egy tartós, megtartható formát nem lehet ezzel a módszerrel elérni.

„Nincs olyan mankó, nincs olyan eszköz, amivel meg lehetne úszni az életmódváltást. Függetlenül attól, hogy injekcióról beszélünk vagy bármi másról, amivel meg lehetne úszni az életmódváltást. Olyan nem lesz, hogy valaki utána is fehérlisztes nokedlit eszik kaláccsal meg lekvárral, és akkor azt gondolja, hogy meg fogja tartani a súlyát. Olyan sem lesz, hogy majd akkor negyven éven keresztül, az élete végéig szurkálja magát és akkor nem lesz semmi gond” – figyelmeztetett az obezitológus.

Az inzulinért szexuális kapcsolatot nyújtó budapesti nőről a rendőrség már korábban közzé tett egy videót, amin látszik, hogy egy rendkívül vékony hölgy teszi ki az asztalra a gyógyszereket, akinek nyilvánvalóan nem lenne szüksége fogyásra. 

„Egy szuri nem elég” – pórul járt az a nő, aki szexuális szolgáltatással vett rá egy orvost, hogy írjon fel neki inzulint a bombaforma reményében
Forrás: police.hu

A szakember szerint az is nagy probléma, hogy emberek tömegei szeretnének élettanilag normális testsúlyuk alá menni, vagyis ok nélkül lefogyni.

Dr. Tóth nemrég az rtl.hu-nak is nyilatkozott egy-egy rosszul megválasztott diétáról, ami akár végzetes is lehet:

„Nagyon nehezen törődnek bele az emberek, hogy valakinek a reális súlya nem feltétlenül egyezik azzal, amit másoknál vagy a médiában lát. Az interneten található kalkulátorok se mindig megbízhatóak, mivel ezek átlagos értékeket számolnak, így figyelmen kívül hagyják az egyéni jellemzőket. Ilyen például az is, hogy egy nőnek mekkora mellei vannak” – figyelmeztetett az orvos.

Az is előfordulhat, hogy egy-egy rosszul megválasztott diétával csökken a mérlegen látott szám, azonban gyakran ez nem a zsírból való fogyást, hanem a szervezet lepusztulását, az izomtömeg elvesztését is jelentheti. 

Vannak olyan tényezők, mint például az alkat és a genetika, amikre nem tudunk hatni, így eszméletlen küzdelmek árán is ugyanoda fogunk visszajutni. Viszont, ha valakinek valamilyen egészségügyi vagy lelki baja van, és amiatt hízik el, akkor reális a fogyás. Ennek a megállapításában tudnak segíteni a szakemberek és orvostechnikai eszközök 

– tanácsolja Dr. Tóth.

Ezért is nagyon fontos, hogy szakemberek által ellenőrzött és támogatott fogyókúrás módszert használjunk, hiszen a rossz módszer megválasztásával csak negatív mellékhatásokkal számolhatunk.

„Amivel most igazából szembesülünk, nem is a mellékhatások, hanem a túladagolás, ezt bizonyos ideig, bizonyos dózisban illik szedni, szúrni és aztán utána már nem. Merthogy a mellékhatások kockázata nagyon megnő, vagy az a fajta dózis már másképp működik, én már láttam mindent meg annak az ellenkezőjét is” – figyelmeztet az orvos.

A doktornak és alkalmi betegének most vesztegetés miatt kell felelnie a nyomozók kérdéseire. A rendőrök a nő lakásában és az orvosi rendelőben is kutatást végeztek. A nő és az orvos ellen is büntetőeljárás folyik, szabadlábon védekezhetnek.

#Fókusz#Videó#dr. tóth tamás#fogyókúra#egészségügy#inzulin#Dr. Mangó Gabriella#kelemen anna#ma

Címlapról ajánljuk