Fókusz

Nem tartoznak felelősséggel a háborús övezetekben elkövetett tetteikért, az orosz vezetés tagadja a létezésüket – kik a Wagner-zsoldosok?

Török ÁdámTörök Ádám

2023. február 24. 18:43

Kegyetlen gyilkosok, vagy kiszolgáltatott szerencsétlenek? Erre a kérdésre keresi a választ az RTL+ legújabb dokumentumfilmje, amely a titokzatos zsoldos hadsereget, az orosz-ukrán háborúban és a világ más tájain is szolgálatot teljesítő Wagner-csoportot mutatja be. A készítőknek nem volt könnyű dolga. A jelenlegi és egykori zsoldosokat titoktartás kötelezi, mégis sikerült megtalálniuk ex és jelenlegi katonákat is, egyikük beszélt a sorozás menetéről. 

A Wagner-zsoldosok az életüket kockáztatják pár százezer forintnyi euróért, az orosz vezetés viszont tagadja a létezésüket. Putyinék azzal védekeznek, hogy a Wagner-csoport egy orosz oligarcha, a náci eszméket valló Dimitrij Utkin magánhadserege, így nem tartoznak felelősséggel a háborús övezetekben elkövetett tetteikért.  

Ajánló:
a Wagner-zsoldosokról itt olvashat többet.

A dokumentumfilm készítői hosszas kutatómunkával bebizonyították az összefüggést az orosz hadsereg és a Wagner-csoport között. Egyik legfőbb bázisukat a dél-oroszországi Molkinóban találták meg, amely az orosz hadsereg speciális osztagáé. De drónfelvételek és tanúvallomások segítségével feltártak több bűncselekményt is, amelyeket wagneresek követtek el civilek ellen.  

Alexandra Jousset és Xenia Bolcsakova tényfeltáró dokumentumfilmjét, a Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege című alkotást péntektől megtalálják az RTL+ kínálatában. 

#Fókusz#Videó#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#rtl#RTL+#rabok

Címlapról ajánljuk