Fókusz

„Se fürödni, se WC-t lehúzni” – van, ahol már egy napja egy csepp víz sem jött a csapból

Kilyén TamásKilyén Tamás

2022. június 30. 21:00

Napok óta akadozik Budapest agglomerációjának vízellátása. Az elmúlt években rengetegen költöztek ki a főváros környéki településekre. Solymáron 1970 óta háromszorosára nőtt a lakosság száma, így már 11 ezren élnek a településen, és erre nem készült fel a vízhálózat.

Egy ideje már csak lajtos kocsikból tudnak vízhez jutni a solymári lakosok. A háztartásokban nincsen víz, ezért se mosogatni, se mosni nem tudnak, de még a WC-t sem tudják lehúzni. Egy helyi férfi a Fókusznak azt mondta:

Nálunk már több mint 24 órája egy csepp víz sem folyt a csapból.


Az rtl.hu is megírta, hogy szerda óta vízhiány van több Pest megyei településen, a szolgálató pedig nem tudja, mikor lehet újra ivóvíz az otthonokban.

„Se fürödni, se wc-t lehúzni” – van, ahol már 24 órája egy csepp víz sem jött a csapból a Budapesti agglomerációban
Lajtos kocsiból tölt vizet egy férfi Solymáron

Solymáron tartálykocsikat helyeztek el több utcában is. Az itt élők sokszor sorban állnak, hogy folyadékhoz jussanak. Mészáros Zoltán azt mesélte a Fókusznak, folyamatosan járnak a lajtos kocsikhoz:

Nem tudok mit csinálni, mert muszáj hordani, inni is kell, mosakodni is kell, meleg van.

Nyomásesés vagy átmeneti vízhiány további kilenc településen van. A lakók szerint a legnagyobb probléma az, hogy nem tájékoztatják őket arról, meddig kell még az utca végébe járniuk feltölteni palackjaikat.

A vízmű közleményében azt írta, minden igyekezetük ellenére a vízhiányt megszüntetni egyelőre nem tudják, továbbá arra kérik a felhasználókat, hogy felelős vízfogyasztással segítsék a szolgáltatás helyreállítását.

Peller Anna férje, Lukács Miki rendkívül környezettudatosan tervezte meg otthonát. A pilisvörösvári kertben ezért hatalmas esővízgyűjtő tartályt telepített. Bár az ő környékükön is hallani fennakadásról, de őket még nem érinti a fennakadás.

„Se fürödni, se wc-t lehúzni” – van, ahol már 24 órája egy csepp víz sem jött a csapból a Budapesti agglomerációban
Lukács Miki

Amikor elkezdtünk építkezni 10 esztendővel ezelőtt, akkor én már gondoltam arra, hogy ne feltétlenül ivóvízzel locsoljuk a kertet.

Több település önkormányzata is arra kéri a lakókat, hogy ahol lehet, spóroljanak a vízfogyasztással, így a kerti locsoláshoz, autómosáshoz, medencefeltöltéshez lehetőleg ne a csapvizet válasszák.

Másutt is akadozik a vízellátás

A vízhiány most a leginkább Budapest agglomerációját érinti, ahova az elmúlt években rengetegen költöztek ki. Solymáron 1970 óta háromszorosára nőtt a lakosság száma, így már 11 ezren élnek a településen, és erre nem készült fel a vízhálózat. Összesen tíz Pest megyei település küzd vízhiánnyal a közel 40 fokos kánikulában, erről szerdán a Híradó is beszámolt.


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén már hetek óta gond van az ivóvíz-szolgáltatással. A polgármester a szolgáltatót hibáztatja, de szerinte végső soron a kormány intézkedései miatt állt elő a helyzet.

Alapvetően a rezsicsökkentés intézményét a legtöbben örvendetesnek tartják, hiszen láthatóan kevesebbet kell fizetni, ami nagyon sok családnak segít. Ugyanakkor azt a bevételkiesést, ami a szolgáltatónál jelentkezik, nyilvánvalóan kompenzálnia kell az államnak, különben a fenntartásokra, karbantartásokra nincs az üzemeltetőnek költsége. Itt egyértelműen erről van szó

– mondta a Híradónak Sallai Róbert Benedek, Túrkeve független polgármestere, aki 2014 és 2018 között az LMP színeiben volt országgyűlési képviselő. Arról is beszélt, hogy a városi kutak vízhozama 2015 óta a felére csökkent, ezért van időnként ivóvízhiány a városban. Az önkormányzat most saját költségén új kutat fúrat, de ez csak rövid távon fogja orvosolni a problémát, ráadásul csak hetek múlva.

#Fókusz#Belföld#vízhiány#budapest#agglomeráció

Címlapról ajánljuk