Fókusz

52 kilóról 32-re éheztette magát Csonka Eszter, végül a konditerem mentette meg az életét

Fodor BiankaFodor Bianka

2022. június 8. 20:31

Tiniként alig nyomott 30 kilót, de ma már ennek a többszörösét is kinyomja Csonka Eszter, aki súlyemeléssel győzte le az anorexiát. Csonka Eszter életét egyetlen, az alakjára tett megjegyzés változtatta meg örökre, amit tizenévesen egy középkorú férfitól kapott. Eszterről már egy önéletrajzi ihletésű film is készült Szelíd címmel, ami a testépítők kemény világát mutatja be. 

Csonka Eszter életét egyetlen, az alakjára tett megjegyzés változtatta meg örökre, amit tizenévesen egy középkorú férfitól kapott:

(…) egy középkorú férfi azt mondta, hogy annyira csinos a popsim, hogy legszívesebben megerőszakolna. Nem akartam, hogy engem molesztáljanak vagy bántsanak, és onnantól kezdve nem akartam nőies lenni(…)

– idézte fel a Fókusznak Eszter, akinek csaknem az életébe került a szexuális zaklatás. 

Először a vegetáriánus étrendet követte, majd egyre kevesebb tápanyagot vitt be a szervezetébe, aminek köszönhetően az 52 kilós, formás kamaszból egy 33-32 kilós, 16-17 éves csontváz lett.

52 kilóról 32-re éheztette magát tiniként Csonka Eszter, végül a konditerem mentette meg az életét
Így nézett ki Eszter, amikor diagnosztizálták nála az anorexiát

Eszterről nem sok fotó maradt meg abból az időszakból. Ahogy fogalmaz, nem volt épp kameraképes. Csak vegetált, jártányi ereje sem volt, a fogai, a bőre, haja, körmei mind megsínylették a koplalást. 

Édesanyja hiába próbálta jobb belátásra bírni, nem járt sikerrel. Évek teltek el addig, amíg egy pszichiáter rá nem ijesztett azzal, hogy ha nem gyarapodik a súlya, befekteti a kórházba. Eszter akkor 32 kiló volt, de nem akart mentális betegek mellé befeküdni, mert úgy gondolta, hogy olyan komoly baja nincsen.

Akkor kezdtem el egy kicsit többet táplálkozni, többet enni, de azt is inkább látványosabban, hogy a családomat megnyugtassam, hogy jól vagyok

– mondta Eszter, akit bátyja vett rá a drasztikus életmódváltásra: elküldte edzőterembe, ami azóta beszippantotta. A mozgás jót tett a testének és a lelkének is, és olyannyira magával ragadta, hogy heti hét napból hetet a vasak között töltött. 

52 kilóról 32-re éheztette magát tiniként Csonka Eszter, végül a konditerem mentette meg az életét
Eszter versenyformája az egyik testépító bajnokságon

A betegségek ma sem kímélik: pajzsmirigy-problémái vannak, és pánikrohamokkal küzd, de úgy érzi, kordában tudja tartani ezeket, amit az edzésnek köszönhet. 

2010 óta versenyző: eleinte a fitneszmodell kategóriában próbálgatta a szárnyait, de karakteres arca miatt nem ért el érdemi sikert, ezután egy jóval izmosabb kategóriára váltott. A nagyobb izomtömeg több munkával is járt, de sokszorosan térült meg: sorra nyerte a címeket. Húsz év testépítés után most, 44 évesen úgy döntött, hogy az erőemelésben méretteti meg magát, így az utóbbi időben erre gyúr.

Sajnos már nem tudok 140 kilóval guggolni, mint régen. Most már nem annyira izomból, inkább észből edzek 

– mondta Eszter, aki mostanában legfeljebb 110 kilóval guggol. A szerelmet is a konditeremben találta meg. Baross László szintén többszörös testépítő bajnok. Mint mondták, egész biztosan nem szerelem első látásra volt az övék. 

Laci eléggé magának való volt az elején, amikor ide elkezdett járni, edzeni, és minél többet jött, annál inkább érdekelt, hogy ki ő (…)

52 kilóról 32-re éheztette magát tiniként Csonka Eszter, végül a konditerem mentette meg az életét
Eszter és vőlegénye László, aki az erőemlésben is hatalmas támasza a nőnek

A férfinak is feltűnt Eszter magabiztossága és akaratereje. Mindaz, amit a testépítéstől kapott. 

A nő különleges karakterét már a filmipar is felismerte: az áprilisban a mozikba kerülő Szelíd című filmet Eszter élete ihlette és ő is játsza benne a főszerepet. A film a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, az amerikai Sundance versenyprogramjában is megmérette magát. Eszter erről bővebben a Reggeliben mesélt:

#Fókusz#Életmód#testépítés#csonka eszter#szelíd#kitartás#anorexia#Sport

Címlapról ajánljuk