Fókusz

A texasi lövöldözés miatt elképzelhető, hogy szigorítanak a fegyvertartás szabályain?

Fodor BiankaFodor Bianka

2022. május 26. 21:17

Az elmúlt évtizedben több mint 900 iskolai lövöldözés történt Amerikában. Ennek ellenére az amerikaiaknak mindössze harmada szigorítana a fegyvertartás szabályain.

A texasi Uvalde városában 19 diák és két tanár életét oltotta ki a 18 éves Salvador Ramos,  aki helyi idő szerint kedden, nem sokkal dél előtt sétált be az intézménybe. Az egyik tanteremben végzett áldozataival. Információk szerint két fegyver is volt nála, és mindkettővel tüzet nyitott. Később a helyszínre érkező rendőrök lelőtték. 

A mészárlás után Steve Kerr kosárlabdaedző indulatosan kelt ki egy meccs előtti sajtótájékoztatón. Azt mondta, a történtek után képtelen a kosárlabdáról beszélni. Arról beszélt inkább, hogy a politikusoknak végre tenniük kéne valamit a fegyvertartással kapcsolatban.

Az elmúlt évtizedben több mint 900 iskolai lövöldözés történt Amerikában, és Steve Kerr régóta harcol a fegyvertartás szigorításáért. Mint mondta, elege van a gyászszünetekből. Az edző édesapja 1984-ben gyilkosság áldozata lett, a libanoni Bejrútban az Iszlám Dzsihád egyik terroristájától kapott halálos lövést.

Egy statisztika szerint, amelyet a BBC közölt, a 100 lakosra jutó lőfegyverek becsült száma Amerikában 120, tehát sokan több ilyen eszközt is birtokolnak. Hiába korlátozzák a fegyvertartást, sok a kiskapu.

Egy kutatás szerint az Egyesült Államokban a gyilkosságok 79 százalékát lőfegyverrel követik el, amivel messze megelőzik az Egyesült Királyságot, Kanadát és Ausztráliát is.

2017-ig az autóbalesetek jelentették a legnagyobb veszélyt az amerikai fiatalok életére, az elmúlt 5 évben viszont többen haltak meg lövöldözésben, mint közlekedési balesetben. 

Csak tavaly több mint tízezer fiatalt lőttek le az országban.

A fegyverviselés jogát az Egyesült Államokban 1791 óta az alkotmány garantálja, így betiltani szinte lehetetlen. Ez az egyik legvitatottabb téma a tengerentúlon, a republikánusok fegyverpártibbak, szemben a demokratákkal.  

Magyarics Tamás, az ELTE tanára nem tartja valószínűnek, hogy ez az eset megváltoztatja az amerikaiak álláspontját a fegyvertartással vagy fegyverviseléssel kapcsolatban.

A demokraták általában szeretnék szigorítani, de  hozzá kell tenni azt, hogy az Egyesült Államokban, legalábbis a legutóbbi felmérés szerint, mindössze az emberek 35 százaléka szeretné szigorítani a fegyverviselést. 61 százalék nem. Sőt 13 százalékuk még azt is szeretné, ha még jobban enyhítenék a fegyverviselés szabályait.

A szabályozás állami szinten eltérő. Tavaly több törvényt is hoztak az egyes államok a fegyvertartás szigorításáról, de Texasban majdhogynem minden korlátozást eltöröltek.

 

#Fókusz#Külföld#texas#texasi lövöldözés#rtl#fegyvertartás

Címlapról ajánljuk