Fókusz

Megfogadtam, hogy soha többé nem fogom utálni magam! – Több mint száz kilóról lefogyott emberek vallanak az antidiéta világnapján

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2022. május 11. 19:57

A világnapon a szakemberek a túlzásba vitt diéta veszélyeire hívják fel a figyelmet, illetve arra, hogy az emberi alak sokszínű, és az egészséges tartományon belül fogadjuk el. A Fókuszban a témában érintett emberek beszéltek a fogyásról és a testképükről.

Koplalás, önsanyargatás, bűntudatkeltés – csupa olyan hibás módszer, ami akár meg is betegítheti a fogyni vágyót. 

Orvosként azt látom, hogy a baj nem a fogyni vágyókkal van, hanem a helytelen módszerekkel van, ami nem szakszerű, és nem egy hétköznapi életvitelt folytató embernek való, egy idő után a fogyni vágyók feladják, hisz majd' éhen halnak, nem nagyon van más választásuk


– mondta a Fókusznak dr. Farkas Kitti szakorvos.

A helyes fogyókúrás módszer tehát nem jelentheti egyetlen ételnek vagy létfontosságú tápanyagnak sem a tilalmát, és egyoldalú táplálkozásra sem ösztönözhet. A szakszerűtlen diétának súlyos egészségügyi következményei lehetnek: vércukorszint-ingadozás, anyagcserezavarok, felborult hormonháztartás. Vagyis nemcsak a kilók, de az egész szervezet megsínyli.  

A body positivity hatására egyre többféle testalkat jelenik meg ebben a fogyáskultuszt képviselő környezetben. Siroki Diánát például egyáltalán nem riasztották el a kilói attól, hogy teljesítse álmát és modell lehessen. Bár kapott hideget, meleget, mégsem hátrált meg.

Tudtam, hogy husi vagyok, és nem a tipikus modellalkat, és én még nagyon az elején kezdtem el, amikor ez a body positivity nem volt annyira trendi. Elkezdtem, azt mondtam, hogy jelentkezni fogok, és majd lesz, ami lesz, mert egyszer valaki majd azt mondja, igen, akarunk egy ilyen husisabb csajt, és így is lett.


Diána ma már Londonban él, népszerű plus size modell.

 

#Fókusz#Belföld#Életmód#diéta#túlzás#veszélyek

Címlapról ajánljuk