Fókusz

Szabad-e most vidám dolgokat posztolni a közösségi oldalakra?

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. március 5. 13:16

A szakértők szerint érdemes most önmérsékletet tanúsítani. 

A közösségi média sok-sok éve az életünk része, ahol szívesen osztjuk meg örömeinket, és vannak, akiknek innen származnak a bevételeik is. Az orosz-ukrán háború azonban valószínűleg minden internetes felhasználót elbizonytalanított: a történtek után vajon élhetünk továbbra is úgy a virtuális térben, ahogyan azt eddig tettük?

Az emberekben ilyenkor az a legrosszabb érzés, hogy én érezhetem-e jól magam? Hogy posztolhatom-e továbbra is azt, hogy békésen kávézok reggel, miközben a gyerekem játszik mellettem, miközben tőlünk néhány kilométerre meg menekülnek családok, akik néhány napja pont úgy kávéztak, mint mi az előbb. Ez borzasztó és nyilván jön a lelkiismeret-furdalás, és a kérdé, hogy mit tegyek. Mindenki leblokkolt, én azt láttam a közösségi médiában

– mesélte a Fókusznak Tapasztó Orsolya, influenszer.

Az első gondolatom nem az volt, hogyan fogom a közösségi oldalaimat használni, hanem hogy most mi lesz a világgal, mi lesz az ukránokkal, mi lesz itt körülöttünk?

– mondta Iszak Eszter, modell, aki hozzátette, hogy sokáig semmit sem akart posztolni, ahogyan fogalmazott, annyira sokkolta a helyzet, hogy nem érezte volna helyénvalónak.

A klinikai szakpszichológus szerint mindez normális.  „A háború, az, hogy mellettünk nagyon-nagyon sokan szenvednek, az mindannyiunkat megérint. És természetes, hogy mi is szorongunk, meg együtt is érzünk velük,  és ezzel együtt a mi életünk valamilyen formában megy tovább azon az úton, ahogy azelőtt is volt, és együtt kell ezt a kettőt valahogy menedzselni” – mondta a Fókusznak Knapek Éva.

Sokszor van az, hogy a túlélőknek vagy a nem érintetteknek bűntudata van emiatt, ez is belefér ebbe a csomagba, de nyugodtan érezhetjük egyszerre jól is magunkat amellett, hogy együtt érzünk

– tette hozzá a szakember. Knapek Éva azt is mondja, hogy ha a szomorúság mellett megéljük a boldogságot is, az az érettség jele. Azonban az, hogy ezt megosztjuk a közösségi médiában, már más kérdés. A posztolás az emberek többségének ugyanis nem tartozik az alapszükségletei közé.

Nem mindenki teheti azonban meg, hogy napokra, hetekre mellőzi a közösségi média használatot, mivel ez az egyik, vagy éppen egyetlen pénzkereseti forrása.

Nekünk, akik business-ként is használjuk a közösségi profiljainkat, a szerződéseink egy adott napra szólnak. Tehát ha ki kell posztolni valamit, akkor az általában úgy van, hogy mondjuk, március 5-én este 7 órakor a posztnak mennie kell. De ebben a helyzetben azért a cégek is rugalmasak

– mondta Iszak Eszter, aki hozzátette, hogy jelezte a partnereinek, hogy nem fog tudni arról posztolni, hogy éppen milyen terméket használ, miközben emberek halnak meg.

Tapasztó Orsolya, a Nemakarokbeleszólni Instagram oldal egyik alapítója, és alapvetően vicces videókat szoktak posztolni a platformra. A háború miatt azonban két alkotótársával úgy döntöttek, szüneteltetik a poénos tartalmakat. Helyette segítségnyújtással foglalkozó szervezetek elérhetőségeit népszerűsítik.

Nekünk nagyon nagy mázlink volt a „Nemakarokbeleszólni” oldalon keresztül, hogy az összes partnerünk, akivel ilyen munkáink lettek volna ezekben a napokban, mind megértették. A cégeknek sem jó az, hogy egy ilyen helyzetben ők reklámozzanak 

– mondta az influenszer.  

Forgács Mariann ügynöksége cégek közösségi médiás aktivitását kezeli. Ő azt tanácsolta partnereinek, hogy amennyire csak lehet, szorítsák vissza a bejegyzések számát. A Várod-e már a tavaszt? jellegű kérdéseknek ugyanis most nincs itt az ideje.

Én arra inteném a magánszemélyeket is és a cégeket is, akik posztolni akarnak, hogy egy pici önmérsékletet gyakoroljanak, és gondolják azt végig, hogy jelen helyzetben ez most mennyire venné ki jól magát, és muszáj-e megosztani azt, hogy ő mennyire jól érzi magát, és éppen hova utazott

– mondta a Fókusznak Forgács Mariann. 

A közösségimédia-szakértővel készült interjút hosszabban is megnézheti az alábbi videóban.

 

Knapek Éva arról beszélt, hogy fontos lenne odafigyelni arra, hogy „ne most adjunk el kakaót, ne ilyenkor próbáljuk meg promotálni leginkább a dolgokat.” Iszak Eszter azt mondta, az együttérzés mellett nem tehetjük meg, hogy szépen lassan ne kezdjünk foglalkozni újra a saját dolgainkkal, de szerinte ebben meg lehet találni az egészséges egyensúlyt.

#Fókusz#kommunikáció#social media#közösségi média#Belföld#Életmód#dilemma

Címlapról ajánljuk