EUEurópa

A túlzott költségvetési hiány miatt eljárás indult Magyarországgal szemben

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 17:04

Hivatalosan is megindult a túlzottdeficit-eljárás Magyarország és hat másik uniós tagállammal szemben.

A túlzott mértékű államháztartási hiány miatt pénteken hivatalosan is megindult az eljárás hét uniós tagállammal, köztük Magyarországgal szemben – szúrta ki a Szabad Európa.

Az Európai Bizottság még júniusban közölte, hogy hét tagállam, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Málta, Olaszország és Szlovákia ellen javasolja a túlzottdeficit-eljárás megindítását. Magyarország ellen legutóbb 2004-ben indított eljárást Brüsszel, amit csak 2013-ban sikerült megszüntetni. A Szabad Európa azt írja:

a kiigazítási pályáról, vagyis a hiánycsökkentés mértékéről azonban az Európai Bizottság ajánlásai alapján csak késő ősszel hoz majd döntést a pénzügyminiszteri tanács.

Túlzottdeficit-eljárást akkor indíthatnak egy uniós tagállam ellen, ha a költségvetési hiány meghaladja a nemzeti össztermék (GDP) 3 százalékát, illetve a GDP-arányos államadósság a 60 százalékot. Magyarországon az államháztartási hiány tavaly a GDP 6,7 százaléka volt, az államadósság pedig 73,5 százalékra rúgott.

A hiány a hét eljárás alá vont tagállam közül Olaszország (7,4 százalék) után a második legnagyobb.

A magyar kormány 2024-ben a GDP 4,5 százalékára tervezi leszorítani a költségvetési hiányt. Az Európai Bizottság tavaszi prognózisa ugyanakkor az aktuális tervekből kiindulva 5,4 százalékos deficitet jelez előre, majdnem egy százalékponttal nagyobbat.

Mint arról beszámoltunk, gigantikus költségvetési hiányt sikerült a 2024-es év első három hónapjában is összehozni a magyar államnak. Március végéig az államháztartás központi alrendszere összesen 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt, jócskán meghaladva például a tavalyi első negyedéves adatot, ami 2089,66 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy

mindössze három hónap alatt összejött csaknem az egész évre tervezett eredeti hiánycél.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő érkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára a kétnapos tanácskozás első napján, 2024. június 27-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

 

#Európa#európai bizottság#túlzottdeficit#eljárás#költségvetési hiány#államháztartási hiány

Címlapról ajánljuk