Gazdaság

Túlteljesített a költségvetési hiány: márciusra meglett az egész évre tervezett deficit

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 12:23

Nagy Márton beruházások elhalasztásáról beszélt emiatt.

A 444.hu pénzügyminisztériumi adatokra hivatkozó gyorselemzése szerint gigantikus költségvetési hiányt sikerült az első három hónapban összehozni a magyar államnak. Március végéig az államháztartás központi alrendszere összesen 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt, ez jócskánmeghaladja például a tavalyi első negyedéves adatot, ami 2089,66 milliárd forint volt.

Mindössze három hónap alatt összejött csaknem az egész évre tervezett eredeti hiánycél

– írja a lap.

Kiemelik, hogy a költségvetési törvény szerint idén 2514,79 milliárd forint lett volna az államháztartási deficit, ennek a hiánycélnak a 92,3 százalékát már elérte a költségvetés.

Az államháztartási deficit részletei szerint a központi költségvetés 2338,3 milliárd forintos hiánnyal zárt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárd forintos többletet mutattak, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 61,7 milliárd forintos hiánnyal zártak március végéig. Emellett a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak az előző évhez képest, március végéig 1241,3 milliárd forintot fordítottak erre a célra, ami közel kétszerese az előző év azonos időszakának.

A nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az előző évit, az előbbi 10,8 százalékkal, míg az utóbbi 5,6 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest. A rezsivédelem és közüzemi szolgáltatások támogatása 461,3 milliárd forintot tett ki március végéig. A Pénzügyminisztérium gyorsjelentése ugyanakkor humorosan fogalmazva hangsúlyozza, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, bár a jelenlegi hiánycélok nagyobbak, mint az eredetileg tervezett.

A hatalmas hiánnyal kapcsolatos hír, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy Magyarország azt tervezi, hogy a vártnál lassabb gazdasági növekedés közepette elhalaszt néhány beruházást, hogy teljesíteni tudja az idei évre vonatkozó, felfelé módosított költségvetési hiánycélt. A Portfolio szemléje szerint Nagy ugyanakkor azt nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyire szorítanák meg a nadrágszíjat ahhoz, hogy elérjék a 4,5%-os GDP-arányos költségvetési célt.

Nyitókép: Oláh Tibor / MTI

#Gazdaság#deficit#hiánycél#magyar állam#beruházás#Nagy Márton

Címlapról ajánljuk