EUEurópa

Cseh miniszterelnök: Orbán „békemissziója” csak Putyint segíti

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 18:19

Petr Fiala szerint Orbán Viktor moszkvai útja az Adolf Hitler megbékítésére tett kísérletre emlékeztet, és nem szolgálja Európa érdekeit.

„Amit Orbán Viktor tesz, az nem érdeke sem Európának, sem az országomnak, sem az ukrán népnek. Sajnos Vlagyimir Putyinnak segít ebben a helyzetben, és ez helytelen” – mondta szerdán Petr Fiala cseh miniszterelnök egy interjúban a Guardian szerint. 

A brit lap emlékeztet: Csehország Magyarországgal együtt a Visegrádi Négyek tagja, de a szövetség az utóbbi években meggyengült. A konzervatív vezető elítélte a magyar miniszterelnök „békemisszióját”, melynek során Zelenszkij ukrán elnökkel, Putyinnal, Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Donald Trumppal is találkozott. 

Orbán diplomáciai körútját Fiala azokhoz a próbálkozásokhoz hasonlította, amikkel az európai vezetők megpróbálták Adolf Hitlert jobb belátásra téríteni a II. világháború kitörése előtt.

Megjegyezte, a veszélyes rezsimek megbékítésére tett kísérletek rendre kudarcot vallanak, ezért azt tanácsolta, hogy tanuljunk a történelemből. „Sokan azt hitték, ha területeket adunk Hitlernek, vagy ha tárgyalunk vele, az megakadályozza a háborút – ennek éppen az ellenkezője történt” – fogalmazott, utalva az 1938-as müncheni megállapodásra, amely lehetővé tette az akkori Nyugat-Csehszlovákiában lévő Szudéta-vidék német annektálását.

A béke csak akkor lehetséges, ha az agresszív állam, az agresszív rezsim megérti, hogy vagyunk annyira erősek, hogy ne érje meg nekik katonai erővel fellépni. Tehát nagyon-nagyon világos: a múlt mindannyiunk tanítója

– mondta Fiala.

Európai Parlament: Orbán béketörekvése súlytalan

Az újonnan megválasztott Európai Parlament (EP) elfogadta első hivatalos állásfoglalását Oroszország Ukrajna elleni háborújáról. Ebben az áll, hogy az EU-nak támogatnia kell Ukrajnát addig, amíg ez az ország győzelmének biztosításához szükséges. Az EP elítélte Orbán Viktor közelmúltbeli látogatását Oroszországban és hangsúlyozták: a magyar miniszterelnök nem képviseli az EU-t, látogatása sérti az uniós szerződéseket és a közös külpolitikát.

„Ennek a jogsértésnek Magyarországra nézve következményeket kell maga után vonnia” – olvasható az állásfoglalásban, amely szerint Orbán Viktor állítólagos béketörekvése súlytalan, ezt mutatja az is, hogy az úgynevezett „békemisszióját” közvetlenül követte a kijevi Ohmatgyit gyerekkórház elleni támadás.

Nyitókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án. Fotó: Martin Divisek / MTI / EPA

#Európa#petr fiala#csehország#orbán viktor#békemisszió#vlagyimir putyin#putyin#adolf hitler

Címlapról ajánljuk