EUEurópa

Európai Parlament: Orbán béketörekvése súlytalan

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 17:00

A miniszterelnök látogatásának Magyarországra nézve következményeket kell maga után vonnia – áll az EP állásfoglalásában, amit Magyar Péterék nem szavaztak meg.

Az újonnan megválasztott Európai Parlament (EP) elfogadta első hivatalos állásfoglalását Oroszország Ukrajna elleni háborújáról. Ebben az áll, hogy az EU-nak támogatnia kell Ukrajnát addig, amíg ez az ország győzelmének biztosításához szükséges.

Az EP megerősíti, hogy továbbra is támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását az ország nemzetközileg elismert határain belül és felszólítja az EU-t, hogy terjessze ki Oroszországgal és Belarusszal szembeni szankciós politikáját. Szilárd meggyőződésük, hogy Oroszországnak pénzügyi kártérítést kell fizetnie az Ukrajnában okozott pusztításért és üdvözlik, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket az EU az ukrajnai háborús erőfeszítések támogatására fordítaná.

Az EP elítélte Oroszország rakétatámadását a kijevi Ohmatgyit gyerekkórház ellen, valamint Orbán Viktor közelmúltbeli látogatását Oroszországban. Hangsúlyozták: a magyar miniszterelnök nem képviseli az EU-t, látogatása sérti az uniós szerződéseket és a közös külpolitikát.

Ennek a jogsértésnek Magyarországra nézve következményeket kell maga után vonnia

– áll az állásfoglalásban, amely szerint Orbán Viktor állítólagos béketörekvése súlytalan, ezt mutatja az is, hogy az úgynevezett „békemisszióját” közvetlenül követte a gyerekkórház elleni támadás.

A magyar képviselők közül igennel szavaztak az állásfoglalásra a DK képviselői, nemmel a Fidesz és a Mi Hazánk képviselői, és tartózkodtak a Tisza Párt képviselői. Magyar Péter azt írta a Facebookon, hogy pártja elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, de nem támogatja Magyarország megbüntetését Orbán Viktor elhibázott politikája miatt. A döntésről az Európai Néppárt vezetőjét is tájékoztatta, aki ezt tudomásul vette.

Érdekesség, hogy az Orbán Viktor fémjelezte Patrióták frakció két tagja is megszavazta az állásfoglalást: egyikük a lett Vilis Krištopans, másikuk a portugál Tiago Moreira de Sá. Ugyancsak igennel szavazott a Giorgia Meloni-féle ECR frakció legtöbb tagja is. Ugyanakkor feltűnően sokan szavaztak nemmel, illetve tartózkodtak a szocialista és kommunista pártokat tömörítő Egyesült Baloldal soraiból, amely talán a legmegosztottabb frakció a kérdésben.

Nyitókép: Európai Parlament

#Európa#európai parlament#állásfoglalás#orosz-ukrán háború#orbán viktor#magyar péter

Címlapról ajánljuk