EUEurópa

Bedöglött számítógépek miatt nincs még EP-választási eredmény Olaszországban

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 20:46

Nem próbálták ki a szavazás előtt a számítógépeket, így azt sem tudták, hogy mennyire öreg technikát kellene használni. Urnazárás után tizenhét órával egész Európa az olasz főváros adataira vár a volt római polgármester szerint.

Róma választókörzeteinek felében a rossz számítógépek miatt csődöt mondott az informatikai rendszer, ezért Olaszország még nem tudta bejelenteni az európai parlamenti választás végleges eredményeit – erősítette meg a római önkormányzat hétfőn este.

Olaszország minden városából továbbították az adatokat a belügyminisztériumba, kivéve a fővárost.

Az európai parlamenti választás urnáit vasárnap este 11 órakor zárták le Rómában is, ahol 2600 szavazókör volt. Közel nyolcszáz körből urnazárás után folyamatosan továbbították a részletes választási adatokat komputeres rendszeren keresztül, a többi körből azonban nem tudták leadni azokat technikai problémák miatt.

Többórás próbálkozás után az érintett nyolcszáz választóhelységből az urnákat, szavazatokat, kézzel írt jegyzőkönyveket átszállították a római vásártér egyik hangárjába, ahol még most is folyik az adatok átvitele számítógépre. 

A Tg7 televízió tudósítójának beszámolója szerint százhatvan szavazóbiztos dolgozik a helyzet rendezésén hatalmas asztaloknál, amelyeken tornyokban állnak a szavazólapok. Olaszország mindezért nem közölte még a végleges adatokat.

Ignazio Marino volt római főpolgármester, a Zöldek és Baloldal Szövetsége (AVS) jelöltje hozta nyilvánosságra a történteket. Szégyennek nevezte, hogy urnazárás után tizenhét órával egész Európa az olasz főváros adataira vár.

Roberto Gualtieri jelenlegi főpolgármester hivatalának közlése szerint a fennakadást a szavazókörök felében használt számítógépek életkora okozta. Nem próbálták ki őket a választások előtt, és csak használatkor derült ki, hogy régi gépekről van szó, amelyekkel nem tudnak belépni a választási informatikai rendszerbe. Így hétfőn délelőtt új számítógépeket kellett beszerezni, ami lassította a szavazatrögzítést.

Nyitókép: Reuters/Alberto Lingria

#Európa#európai parlament#ep-választás#választás#olaszország#számítógép

Címlapról ajánljuk