EUEurópa

Az Orbán-féle frakció több képviselője is tüntetőleg ülve maradt az uniós himnusz alatt az EP-ben

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 21:10

Nem álltak fel a szélsőjobboldal képviselői az Örömóda felcsendülésekor az Európai Parlament alakuló ülésén, majd nem jutottak egyetlen pozícióhoz sem.

A héten megkezdte munkáját Strasbourgban az új összetételű Európai Parlament. Az alakuló ülésen egy érdekes incidens volt: amikor felhangzott az Európai Unió himnusza, az Örömóda, az Orbán Viktor-féle Patrióták Európáért frakció több képviselője is ülve maradt.

A Gulyáságyú Média azt írja, hogy ülve maradt például a neonáci elveket valló cseh Filip Turek és a Geert Wilders-féle szélsőjobboldali holland Szabadságpárt és a szintén szélsőséges Osztrák Szabadságpárt EP-képviselői is.

Mindeközben az egyik magyar fideszes EP-képviselő, Gyürk András karbatett kézzel hallgatta az EU himnuszát.

A Patriótáknak egyébként nem termett sok babér, vagy inkább alelnöki poszt a keddi ülésen. Ahogy az elmúlt törvényhozási ciklusban, úgy most is alkalmazta a parlamenti többség a cordon sanitaire-t, azaz az egészségügyi kordont, vagyis nem engedték parlamenti funkciókhoz jutni a szélsőjobboldali frakciókat – írja az Eurológus.

Ebben az esetben a Patrióták Európáért (a Fidesz frakciója) és a Szuverén Nemzetek Európája (a Mi Hazánk Mozgalom frakciója) jutott erre a sorra. A cikk szerint a 14 helyre 17 jelölés érkezett, három jelölt nem jutott mandátumhoz a két fordulóban lezajlott választáson: a Patrióták két, illetve a Szuverének egy jelöltje.

Nyitókép: Youtube/Gulyáságyú Média

#Európa#európai parlament#európai unió#örömóda#himnusz#patrióták európáért

Címlapról ajánljuk