EUEurópa

Karanténba zárják az Orbán-féle szélsőjobbot az Európai Parlamentben, a fideszes jelölt sem kapott pozíciót

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 14:09

Nem választották meg háznagynak az Európai Parlamentben Szekeres Pált, a Fidesz és a Patrióták Európáért frakció jelöltjét, Deutsch Tamás kiakadt. 

Megválasztotta szerdán Strasbourgban az Európai Parlament a testület öt háznagyát (kvesztor). A háznagyokból álló Kvesztorok Kollégiuma az Európai Parlament politikai szerve, amely a képviselőket közvetlenül érintő hivatali és pénzügyi kérdésekkel, valamint munkakörülményeikkel foglalkozik.

A Patrióták frakció a fideszes Szekeres Pált jelölte, de a második fordulóban, amikor egy konzervatív jelölttel küzdött a pozícióért, leszavazták. Az Eurológus cikke szerint ez beleilleszkedik abba a folyamatba, amelyre 

a centrumpártok ígéretet tettek, vagyis hogy a szélsőjobboldalt nem engedik fontos EP-pozíciókhoz jutni, egyfajta karanténba, „cordon sanitaire”-be zárják ezzel őket.

Deutsch Tamás a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy több millió uniós választópolgár akaratát vette ezzel semmibe az európai parlamenti képviselők többségét adó baloldali blokk. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője hozzátette, hogy „csak növeli a frakció és a Fidesz-KDNP delegáció harci kedvét” a szerdai, háznagyokról szóló választás, illetve az EP keddi, az alelnökök személyéről rendezett voksolása, amelyen a Patrióták két jelöltje közül egyik sem kapott elegendő szavazatot.

A karantén következő megnyilvánulását akkor láthatjuk, amikor a szakbizottsági elnöki pozíciókról kell dönteni: a Patriótáknak létszámuk alapján elvileg járna két elnöki poszt, de várhatóan ezt sem kapják meg – írta a hvg.hu.

Nyitókép: Deutsch Tamás (b) és Szekeres Pál érkezik a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának tisztújító ülésére Strasbourgban a júniusi választások eredményeképpen létrejövő Európai Parlament alakuló ülésének napján, 2024. július 16-án. Fotó: MTI/Purger Tamás

 

#Európa#európai parlament#szélsőjobb#patrióták#karantén

Címlapról ajánljuk