EUEurópa

Az AfD egyelőre nem csatlakozik az új EP-frakcióhoz, amelyet a Fidesz hozna létre

rtl.hurtl.hu

2024. július 1. 15:08

Alice Weidel, a párt társelnöke szerint ugyanakkor hosszú távon nem lehet kizárni semmit sem.

„Nem fogunk hozzá csatlakozni rövid távon, de ki tudja, mit fogunk tenni közép- és hosszú távon” – mondta a tervezett új európai parlamenti frakcióról Alice Weidel, az Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke.

Orbán Viktor szombat este Bécsbe utazott, hogy egy új pártszövetség létrehozásáról tárgyaljon Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével és Andrej Babišsal, az ANO párt elnökével. Vasárnap délelőtt pedig Kickl be is jelentette, hogy Patrióták Európáért néven „hazafias erőkből” álló új pártszövetséget hoznak létre, amelyhez további pártokat várnak.  A formáció azzal a céllal jött létre, hogy frakciót alakítsanak az EP-ben.

Egy új jelentkező máris akadt, méghozzá Portugáliából: a populista Chega elnöke,André Ventura bejelentette, hogy pártja része kíván lenni a „szuverenista” erők összefogásának.

A Telex a Zeitra hivatkozva azt írta: Weidel szerint egyelőre biztosan nem csatlakoznak ehhez az új képviselőcsoporthoz. Ugyanakkor „igazán nagyszerűnek” tartja, hogy a három párt tervével új lehetőségek nyíltak meg. 

Az AfD-t a júniusi EP-választás előtt kirakták a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakcióból, azóta több hír is megjelent a lehetséges folytatásról. Például felmerült, hogy egyebek mellett a Mi Hazánkkal fognak össze, és alakítanak új frakciót. A Zeit szerint vasárnap Weidel kikötötte: az új frakcióban nem lehetnek antiszemiták. Ha nem sikerül ennek megfelelő frakciót összerakni, „először egyedül maradunk és meglátjuk”, hogy a következő egy-két évben mit tudnak felépíteni. 

Nyitókép: Fabian Strauch/MTI/EPA

#Európa#európai parlament#alice weidel#orbán viktor#frakció#szélsőséges

Címlapról ajánljuk