EUEurópa

Orbán Viktor szerint a francia kormány is támogatja a magyar EU-elnökséget – bár ott hamarosan kormányváltás várható

rtl.hurtl.hu

2024. június 26. 18:06

A magyar soros elnökség melletti kiállás a következő pár hétre lehet érvényes.

Franciaország is támogatja a magyar EU-elnökség programját, amelynek középpontjában az európai gazdaság megerősítése áll, közölte a magyar miniszterelnök szerdán Párizsban, miután Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt.

Orbán Viktor a találkozó után a közmédiának adott interjújában emlékeztetett, európai tárgyalássorozatának harmadik állomásaként, Berlin és Róma után érkezett Párizsba. Magyarország adja az unió soros elnökségét, ezért két témát érintettek: a francia-magyar kétoldalú kapcsolatokat, illetve az EU következő fél évét, idézi az MTI. Hozzátette:

Berlin, Róma után itt is megkötöttük a megegyezést, megkaptuk a jóváhagyást, hogy a következő fél év Európában a magyar elnökség alatt az európai gazdaság versenyképességének javításáról szóljon.

Beszámolója szerint szót ejtettek a Nyugat-Balkán bővítéséről is. Elsöprő többségben vannak azok az országok, amelyek a Nyugat-Balkán országait minél hamarabb szeretnék az Európai Unión belül látni, ideértve Szerbiát is, Magyarország dolgozni fog ezért a következő időszakban.

Cikkajánló: Orbán máshogy adja el a magyar soros elnökséget Brüsszelben, mint máshol. Miközben Orbán Viktor a Trump ihlette hangzatos retorikával házal, brüsszeli csapata sokkal unalmasabb hangnemben beszél a magyar soros elnökségről.

Orbán valószínűleg nem sokáig számíthat Macronék támogatására, ugyanis a szélsőjobb meglepetésszerű előretörése miatt az EP-választásokon a francia elnök előrehozott választásokat írt ki. A közvéleménykutatások szerint mind a baloldal, mind a szélsőjobb előzik a jelenlegi kormánypártokat, így a június 30 és július 7 között tartott voksoláson a várakozások szerint kormányváltás várható. A francia szélsőjobb ellen a válogatott tagjai, köztük Mbappé is kiálltak nemrég, az RTL Híradó riportját erről alább lehet megnézni.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Európa#emmanuel macron#orbán viktor#tárgyalás#eu#soros elnökség#támogatás#franciaország#választás#szélsőjobb

Címlapról ajánljuk