EUEurópa

Orbán máshogy adja el a magyar soros elnökséget Brüsszelben, mint máshol

rtl.hurtl.hu

2024. június 25. 10:00

Miközben Orbán a Trump ihlette hangzatos retorikával házal, brüsszeli csapata sokkal unalmasabb hangnemben beszél a magyar soros elnökségről.

2024. július 1-jén Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, azaz hat hónapig Orbán Viktor lesz az EU-t irányító egyik fő jogalkotó testület vezetője. A magyar kormányfő körútra indult Európa leghatalmasabb fővárosaiba, hogy előkészítse a terepet a soros elnökségnek – írja a Politico.

Mint arról beszámoltunk, Make Europe Great Again, avagy Tegyük Újra Naggyá Európát, ez lesz a magyar elnökség hivatalos szlogenje az Európai Unió Tanácsában. A szlogen egyértelműen Donald Trump volt amerikai elnök politikai mottójának, a Make America Great Again kifejezésnek átvétele.

„A politika stílusa és nyelve az európai kontinensen egyre szürkébbé válik. Olyan emberekre van szükségünk, akik felrázzák a rendszert” – mondta Orbán a Berliner Morgenpostnak adott interjújában, amikor a német lap a MEGA szlogenről kérdezte. A brüsszeli lap pedig hírlevelében arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben Orbán a Trump ihlette hangzatos retorikával házal, a miniszterelnök brüsszeli csapata egészen más hangnemet üt meg.

A megszólalásokból ugyanis azt lehet kiolvasni, hogy a magyar elnökség teljesen normális, mérsékelt, sőt már-már unalmas lesz. „Tisztességes közvetítőként fogunk eljárni, együttműködünk majd az intézményekkel” – fogalmazott a magyar EU-elnökség levezénylője, Ódor Bálint EU-nagykövetet a Politico hétfői rendezvényén. A lap egy gyűjtést is készített, melyben összehasonlította Orbán és Ódor legutóbbi nyilatkozatait.

Trumpról és a MEGA szlogenről

Orbán: „Engem 100 százalékban meggyőzött Donald Trump – nem is, 101 százalékban”.

Ódor: „Nem hiszem, hogy Donald Trump valaha is újra naggyá akarta volna tenni Európát”.

Háború Ukrajnában

Orbán: „Nem érdekelnek Ukrajna vagy Oroszország érdekei, mindenekelőtt azt akarom, hogy a háború véget érjen, és tűzszünet legyen”.

Ódor: „Figyelemmel fogjuk követni az ukrajnai háború fejleményeit. Aztán napirendre tűzzük a releváns kérdéseket, amelyeket meg kell vitatni”.

Fegyverkezési kiadások

Orbán: „A NATO-nak lesz katonai missziója Ukrajnában, de Magyarország nem fog részt venni ebben sem pénzzel, sem fegyverrel, sem csapatokkal ... Magyarország a béke szigete marad”.

Ódor: „Magyarország általános megközelítést alkalmazna egy uniós védelmi ipari kiadási javaslathoz, amely 1,5 milliárd eurót pumpálna az európai fegyveriparba.”

Migráció

Orbán: „A migránsok olyan dolgokat képviseltek, amelyeket én a magyarokra nézve fenyegetésként azonosítottam”.

Ódor: „Nekünk, az Európai Uniónak azt kellene tennünk, hogy az EU külső eszköztárának minden egyes elemét megvizsgáljuk, majd megpróbáljuk ezeket együtt, holisztikusan kezelni”.

Orbán tud-e a hazai és külföldi rajongóinak kedveskedni ilyen nyilatkozatokkal, miközben brüsszeli elnökségi csapata az EU fővárosának kozmopolitáihoz alkalmazkodik? – teszi fel a kérdést lap. Azt írják ugyanakkor, hogy a lényeg általában ugyanaz: Magyarország a versenyképességet, a migrációt és a Nyugat-Balkán csatlakozását akarja előtérbe helyezni.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezése Brüsszelben a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. Orbán Viktor mögött Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Európa#orbán viktor#Mega#donald trump#ódor bálint#brüsszel#európai unió#soros elnökség#európai unió tanácsa#Politico

Címlapról ajánljuk