EUEurópa

Több százezren vonultak utcára Párizsban a szélsőjobb ellen

rtl.hurtl.hu

2024. június 16. 14:45

Emmanuel Macron előrehozott választásokat írt ki, miután a szélsőjobb előretört az EP-választáson. Országszerte 640 ezren tüntetnek.

Nagyjából 250 ezren vonultak az utcára Párizsban szakszervezetek, valamint az újonnan alakult baloldali politikai koalíció ösztönzésére, hogy a szélsőjobb előretörése ellen tüntessenek. Országszerte a rendőrség 182 tüntetést tart számon, összesen 640 ezer résztvevővel.

A párizsi tüntetők aggódnak, hogy az előrehozott választásokon létrejöhet Franciaország első szélsőjobboldali kormánya a második világháború óta. A kétfordulós szavazást június 30-án és július 7-én tartják, írja az al-Jazeera.

Az EP-választásokon a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) a szavazatok 31,5 százalékát szerezte meg, ezzel 30 mandátumhoz jutott, míg a Macron vezette centrista pártszövetségre (BE) csak 14,5 százaléknyian szavaztak (13 mandátum). Macron szerint a vasárnapi választási eredmény katasztrofális a kormányzatra nézve, és senki nem tehet úgy, mintha ezt nem látná.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés EP-listavezetője már Macron bejelentése előtt felszólította az államfőt, hogy írjon ki új választást. A 28 éves listavezető lehet a párt miniszterelnök-jelöltje.

Nyitókép: MTI / AP / Michel Euler

#Európa#franciaország#tüntetés#szélsőjobb#emmanuel macron#előrehozott választás#marine le pen#nemzeti tömörülés

Címlapról ajánljuk