EUEurópa

Orbán Párizsba utazik, Macronnal tárgyal szerdán

rtl.hurtl.hu

2024. június 25. 15:08

Róma és Berlin után Orbán európai turnéjának következő állomása Párizs, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal majd a magyar EU-elnökség célkitűzéseiről.  

Orbán Viktor kedden, római tárgyalásai befejeztével Párizsba utazik tovább, ahol szerdán megbeszélést folytat Emmanuel Macron francia elnökkel az Elysée-palotában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mint arról beszámoltunk, Orbán jelenleg európai körúton van, hogy előkészítse a terepet a magyar soros elnökségnek. Úgy tűnik, ennek következő állomása lesz most Franciaország. A francia államfő hivatalának honlapján közzétett információk szerint a tárgyalás szerdán 13 órakor kezdődik.

A két vezető a találkozón a július elsején induló hat hónapos magyar EU-elnökség célkitűzéseit tekinti át.

Orbán legutóbb tavaly december elején járt Macronnál, miután a francia elnök munkavacsorára hívta meg Párizsba. Erre azután került sor, hogy a magyar kormányfő levélben kérte az Európai Tanács vezetőjét, ne tárgyaljanak Ukrajna csatlakozásáról az akkori brüsszeli csúcstalálkozón. 

A magyar miniszterelnök először Olaf Scholz német kancellárral tárgyalt az uniós elnökségről múlt pénteken. A találkozó után megtartott berlini sajtótájékoztatón azt mondta, a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja. „Nekem, illetve Magyarországnak a német kancellár szövetségesünk” – mondta Orbán, aki szerint a két ország a világkereskedelem tekintetében hasonló cipőben jár.

Orbán hétfőn pedig már Rómában tárgyalt Georgia Melonival azután, hogy kiszivárgott: az olasz miniszterelnök elutasította a magyar kormányfő kérését, így a Fidesz nem csatlakozhat a Konzervatívok és Reformerek EP-frakciójához.


Meloni noha a jelek szerint kikosarazta Orbánt, egyben támogatásáról is biztosította. A Rómában tartott hétfői közös sajtótájékoztatón azt hangoztatta: Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés jelentette kihívást, a versenyképesség növelését, az európai védelem erősítését.

Nyitókép: Emmanuel Macron francia elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk előtt az Elysée Palotában 2023. december 7-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

 

#Európa#orbán viktor#macron#emmanuel macron#franciaország#párizs#elysée-palota#találkozó#soros elnökség#európai unió tanácsa#eu-elnökség

Címlapról ajánljuk