EUEurópa

Íme a konyhai türelemjáték csúcsa, a német Sauerbraten receptje

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. június 8. 15:54

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Németország kedvencét, íme a Sauerbraten, vagyis a német marinált marhahús.

A Sauerbraten a német konyha egyik legkedveltebb fogása. A napokon át marinált és hosszasan párolt hús különleges zamata olyasmi, amivel ritkán találkozik az ember a hétköznapokban, ezért megéri a várakozást.

Hozzávalók

  • 1,5 kg marha far
  • 2 nagy hagyma
  • 1 csésze vörösbor ecet
  • 1 csésze víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 egész szegfűszeg
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál univerzális liszt
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 10 db gyömbéres keksz
  • bors

Elkészítés

  1. Tegyük a fartőt, a hagymát, ecetet, vizet, sót, borsot, cukrot, szegfűszeget és babérlevelet egy nagy edénybe. Fedjük le, és tegyük a hűtőszekrénybe kettő-három napig, minden nap megforgatva a húst, hogy minden irányból magába szívhassa a szószt és a fűszereket. Miután letelt a két-három nap, vegyük ki a húst a pácból, és papírtörlővel töröljük szárazra, a pácot pedig tegyük félre, még szükségünk lesz rá.
  2. A lisztet ízlés szerint fűszerezzük sóval és fekete borssal egy nagy tálban, majd fedjük be a marhahúst a keverékkel.
  3. Melegítsünk növényi olajat egy nagy edényben közepes lángon, és nagyjából 10 perc alatt süssük a marhahús minden oldalát barnára.
  4. Öntsük a marhahúsra a félretett pácot, fedjük le, és mérsékeljük a hőt közepesen alacsonyra. Így pároljuk tovább az ételt, amíg a marhahús megpuhul. A folyamat körülbelül három és fél, esetleg négy órát vesz igénybe, ezért legyünk türelmesek.
  5. Amint letelik az idő, és a hús kellően megpuhult, vegyük ki és szeleteljük fel. Az edényben maradt szószt szűrjük le, majd adjuk hozzá az összemorzsolt gyömbéres kekszet, és addig főzzük tovább közepes lángon, amíg a szósz besűrűsödik.
  6. Tálaláskor a szeletelt marhahúsra öntsük rá a szószt. Köretnek a krumpli bármilyen formája ajánlott.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Pixabay

#Európa#ezt eszi európa#recept#sauerbraten#nemzeti étel#németország#marhahús#német#krumpli#vörösbor

Címlapról ajánljuk