EUEurópa

így készítsd el a görögök kedvencét, íme a legendás muszaka receptje

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. május 23. 11:23

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Görögország kedvencét, íme a muszaka.

A muszaka egy hagyományos görög étel, amit változatos rétegei és gazdag ízei az egész világon kedvelté tettek. Ez az egytálétel az idők során számos változáson ment keresztül, de mindig megőrizte jellegzetes formáját és ízét. Tökéletes választás a családi összejövetelekre vagy bármilyen ünnepi alkalomra is, mivel nemcsak finom, de látványos is.

Hozzávalók

  • 1 db padlizsán (nagyobb, hosszúkás)
  • 2 db burgonya (nagyobb)
  • 3 dl olívaolaj
  • 60 dkg darált marhahús
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 4 db babérlevél (kicsi)
  • 1 ek oregánó
  • 480 g konzerv paradicsom (1 doboz)
  • 5 ek sűrített paradicsom
  • 1 dl vörösbor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg finomliszt
  • 7 dl tej
  • bors
  • szerecsendió (frissen reszelt)

Elkészítés

  1. Az alaphoz a padlizsánt megmossuk, és fél centis karikára vágjuk.
  2. A krumplival ugyanígy teszünk. Ha vastag héjú, téli krumpliból készítjük, akkor pucoljuk meg, nyári krumplinál nem szükséges.
  3. 1 deci olajat felforrósítunk, és kisütjük benne a padlizsánkarikákat. Nem kell ropogósra, elég, ha megpuhul. Szedjük papírtörlőre, és hagyjuk lecsöpögni.
  4. Ha szükséges, közben folyamatosan pótoljuk az olajat a padlizsán alatt.
  5. A maradék olajban félpuhára sütjük a krumplit – oldalanként elég neki pár perc. A krumplit is lecsöpögtetjük, és félretesszük.
  6. A raguhoz a serpenyőbe tesszük az apróra vágott hagymát, és 3-4 percig pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, elkeverjük, és még 2-3 percig sütjük.
  7. Ezután hozzáadjuk a húst és az összes fűszert, vörösbort, a konzerv paradicsomot és a paradicsompürét, jól elkeverjük, majd 25 percig közepes lángon főzzük.
  8. A besamelhez először megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a lisztet, és jól elkeverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg tejet, és csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
  9. Egy magas falú tepsi alján sűrűn elhelyezzük a krumplit. Rámerjük a szószt, majd gazdagon beborítjuk a padlizsánkarikákkal. Rámerjük a besamelt, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 35-40 percre. Ha kivettük, 10-15 percet pihentessük, hogy könnyebben tudjuk szeletelni.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: National Geographic

#Európa#ezt eszi európa#görögország#muszaka#recept#nemzeti étel#padlizsán#burgonya