EUEurópa

Recept: egy ínycsiklandó péksüti Máltáról, íme a pastizzi

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. május 25. 15:50

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Málta kedvencét, íme a pastizzi.

Málta hagyományos péksüteményét, a pastizzit általában kisebb családi vállalkozások készítik, de árulják bárokban, kávézókban és az utcán is. Könnyed jellege miatt reggeliként is népszerű a szigetországban.

Hozzávalók

  • 120 g liszt
  • 250 ml hideg víz
  • 2 evőkanál olaj
  • zsiradék (vaj, margarin vagy zsír)
  • 850 g ricotta
  • 50 g parmezán
  • csipet petrezselyem (finomra vágva)
  • bors

Elkészítés

  1. A töltelékhez keverjünk össze ricottát, parmezánt, egy csipet finomra vágott petrezselymet, egy kevés sót és borsot, majd tegyük félre. Ha sűríteni szeretnénk a masszát, tehetünk bele márványsajtot vagy juhtúrót.
  2. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a vizet, az olajat és a sót.
  4. A tészta akkor van készen, ha elválik a tál szélétől és még rugalmas.
  5. Kivesszük a tésztát a tálból, és enyhén bedörzsöljük zsiradékkal.
  6. A tésztát 15 percig állni hagyjuk, majd fóliával letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.
  7. A tésztát ezután kivesszük a hűtőből és téglalap alakúra nyújtjuk. Egészen addig kell nyújtani, amíg szinte átlátszó nem lesz.
  8. A tészta tetejét ezután vastagon kenjük be zsiradékkal.
  9. Tekerjük fel a tésztát. Minél szorosabbra tekerjük, annál könnyedebb lesz a kész pastizzi.
  10.  Miután a tésztát teljesen feltekertük, szeleteljük fel 10 centis darabokra. Ezeket lapítsuk ki kör alakúra, majd tegyünk a közepére egy evőkanál tölteléket.
  11.  Hajtsuk egymásra a két szélét, és finoman nyomjuk össze, hogy összeragadjon, majd formázzuk rombusz alakúra.
  12.  Fektessük a kivajazott tepsire a pastizziket, majd süssük nagyjából 20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Oh My Malta

#Európa#ezt eszi európa#recept#pastizzi#málta#nemzeti étel#ricotta#péksütemény#Reggeli

Címlapról ajánljuk