Európa
Európa2024. május 25. 15:50
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Málta kedvencét, íme a pastizzi.
Málta hagyományos péksüteményét, a pastizzit általában kisebb családi vállalkozások készítik, de árulják bárokban, kávézókban és az utcán is. Könnyed jellege miatt reggeliként is népszerű a szigetországban.
Hozzávalók
- 120 g liszt
- 250 ml hideg víz
- 2 evőkanál olaj
- zsiradék (vaj, margarin vagy zsír)
- 850 g ricotta
- 50 g parmezán
- csipet petrezselyem (finomra vágva)
- só
- bors
Elkészítés
- A töltelékhez keverjünk össze ricottát, parmezánt, egy csipet finomra vágott petrezselymet, egy kevés sót és borsot, majd tegyük félre. Ha sűríteni szeretnénk a masszát, tehetünk bele márványsajtot vagy juhtúrót.
- A sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a vizet, az olajat és a sót.
- A tészta akkor van készen, ha elválik a tál szélétől és még rugalmas.
- Kivesszük a tésztát a tálból, és enyhén bedörzsöljük zsiradékkal.
- A tésztát 15 percig állni hagyjuk, majd fóliával letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.
- A tésztát ezután kivesszük a hűtőből és téglalap alakúra nyújtjuk. Egészen addig kell nyújtani, amíg szinte átlátszó nem lesz.
- A tészta tetejét ezután vastagon kenjük be zsiradékkal.
- Tekerjük fel a tésztát. Minél szorosabbra tekerjük, annál könnyedebb lesz a kész pastizzi.
- Miután a tésztát teljesen feltekertük, szeleteljük fel 10 centis darabokra. Ezeket lapítsuk ki kör alakúra, majd tegyünk a közepére egy evőkanál tölteléket.
- Hajtsuk egymásra a két szélét, és finoman nyomjuk össze, hogy összeragadjon, majd formázzuk rombusz alakúra.
- Fektessük a kivajazott tepsire a pastizziket, majd süssük nagyjából 20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem