2024. június 1. 17:55
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Szlovénia kedvencét, íme a prekmurska gibanica, a szlovének kedvenc desszertje.
A prekmurska gibanica kétféle tésztából (alul omlós tésztából, a töltelékrétegek között pedig leveles vagy rétestésztából) készített sütemény, amelyben négyféle töltelék található, pontosan megszabott sorrendben: mák, túró, dió és alma. Elkészítéséhez egy kis türelem és kézügyesség sem árt, de receptünket követve ez sem okozhat nehézséget.
Hozzávalók
- 25 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 20 g vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 30 dkg rétesliszt
- 12 g sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
- 8 db réteslap
- 4-5 db reszelt alma
- 1 kg tehéntúró
- 20-25 dkg darált mák
- 25-30 dkg darált dió
- 8-10 evőkanál cukor
- 1 l tejföl
- olaj
- fahéj
- 20 dkg mazsola
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- csipet só
Elkészítés
- A vajat/margarint kihabosítjuk porcukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáütünk 2 tojássárgáját, és hozzáadunk egy csipet sót. A lisztet is hozzászitáljuk a sütőporral együtt, majd sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, pár kanál tejfölt adhatunk hozzá, hogy gyúrható, képlékeny tésztát kapjunk. Mikor sima, csomómentes a tészta, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük, majd 20 percig pihentetjük.
- Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, levét kinyomkodjuk. Cukorral, fahéjjal és a zsemlemorzsával összeforgatjuk. A diót ledaráljuk, a cukorral elkeverjük. A mákot ugyanígy, esetleg ízesíthetjük egy kevés reszelt citromhéjjal.
- A túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a cukorral, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a túróba, ezzel lazítjuk. A mazsolát tejbe, vagy rummal ízesített vízbe áztatjuk.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a hűtőből kivett tésztát kézzel egyenletesen belesimítjuk. (Ha nem elég a tészta, itt még választhatunk másik tepsit.)
- Első réteg a kinyomkodott fahéjas alma lesz. Egyenlő vastagságban szétterítjük a tésztán. Erre kerül kettő réteslap, aminek a tetejét megkenjük olajjal.
- Ezután jön a cukrozott darált diós réteg, aminek a tetejére pár csepp olajat és néhány pötty tejfölt teszünk, hogy ne legyen olyan száraz. Ezt is befedjük kettő réteslappal, a tetejét olajjal kenjük meg. Ezután a túrós töltelék felét elsimítjuk a réteslapon, erre kerül a cukros-mákos réteg, amit befedünk ismét réteslappal, és erre is teszünk néhány csepp olajat. A tetejét a túrós töltelék másik fele zárja, de a már megduzzadt mazsolákkal meghintve. Betakarjuk az utolsó 2 réteslappal, olajozzuk, és mehet is a 180°C-ra előmelegített sütőbe.
- 40 perc után a sütemény teteje szépen megpirul, ekkor fél liter tejfölt keverjünk ki egy tojással, kevés cukorral, és kenjük a réteslap tetejére, majd süssük tovább még legalább 20 percig, hogy a tejföl is rápiruljon.