EUEurópa

Így lehetsz a konyha ördöge: íme a prekmurska gibanica, a szlovénok kedvenc desszertje

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. június 1. 17:55

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Szlovénia kedvencét, íme a prekmurska gibanica, a szlovének kedvenc desszertje.

A prekmurska gibanica kétféle tésztából (alul omlós tésztából, a töltelékrétegek között pedig leveles vagy rétestésztából) készített sütemény, amelyben négyféle töltelék található, pontosan megszabott sorrendben: mák, túró, dió és alma. Elkészítéséhez egy kis türelem és kézügyesség sem árt, de receptünket követve ez sem okozhat nehézséget.

Hozzávalók

  • 25 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 30 dkg rétesliszt
  • 12 g sütőpor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 8 db réteslap
  • 4-5 db reszelt alma
  • 1 kg tehéntúró
  • 20-25 dkg darált mák
  • 25-30 dkg darált dió
  • 8-10 evőkanál cukor
  • 1 l tejföl
  • olaj
  • fahéj
  • 20 dkg mazsola
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • csipet só

Elkészítés

  1. A vajat/margarint kihabosítjuk porcukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáütünk 2 tojássárgáját, és hozzáadunk egy csipet sót. A lisztet is hozzászitáljuk a sütőporral együtt, majd sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, pár kanál tejfölt adhatunk hozzá, hogy gyúrható, képlékeny tésztát kapjunk. Mikor sima, csomómentes a tészta, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük, majd 20 percig pihentetjük.
  2. Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, levét kinyomkodjuk. Cukorral, fahéjjal és a zsemlemorzsával összeforgatjuk. A diót ledaráljuk, a cukorral elkeverjük. A mákot ugyanígy, esetleg ízesíthetjük egy kevés reszelt citromhéjjal.
  3. A túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a cukorral, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a túróba, ezzel lazítjuk. A mazsolát tejbe, vagy rummal ízesített vízbe áztatjuk.
  4. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a hűtőből kivett tésztát kézzel egyenletesen belesimítjuk. (Ha nem elég a tészta, itt még választhatunk másik tepsit.)
  5. Első réteg a kinyomkodott fahéjas alma lesz. Egyenlő vastagságban szétterítjük a tésztán. Erre kerül kettő réteslap, aminek a tetejét megkenjük olajjal.
  6. Ezután jön a cukrozott darált diós réteg, aminek a tetejére pár csepp olajat és néhány pötty tejfölt teszünk, hogy ne legyen olyan száraz. Ezt is befedjük kettő réteslappal, a tetejét olajjal kenjük meg. Ezután a túrós töltelék felét elsimítjuk a réteslapon, erre kerül a cukros-mákos réteg, amit befedünk ismét réteslappal, és erre is teszünk néhány csepp olajat. A tetejét a túrós töltelék másik fele zárja, de a már megduzzadt mazsolákkal meghintve. Betakarjuk az utolsó 2 réteslappal, olajozzuk, és mehet is a 180°C-ra előmelegített sütőbe.
  7. 40 perc után a sütemény teteje szépen megpirul, ekkor fél liter tejfölt keverjünk ki egy tojással, kevés cukorral, és kenjük a réteslap tetejére, majd süssük tovább még legalább 20 percig, hogy a tejföl is rápiruljon.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Getty Images

#Európa#ezt eszi európa#recept#prekmurska gibanica#szlovénia#nemzeti étel#desszert#szlovén#túró#alma#mák#dió#mazsola