EUEurópa

A szlovákok megőrülnek ezért a receptért: így készítsd el a juhtúrós galuskát

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. június 7. 17:28

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Szlovákia kedvencét, íme a bryndzové halušky, azaz a juhtúrós galuska.

A szlovákok olyannyira szeretik a juhtúrós galuskát, hogy a Veľká Fatra (Nagy-Fátra) hegyoldalán fekvő Turecká (Török) nevű községben a juhtúrós galuska kedvelői galuskafőző és galuskafogyasztó világbajnokságon szoktak összegyűlni.

Hozzávalók

  • 700 g burgonya
  • 500 g rétesliszt
  • 50 g füstölt szalonna
  • 120 g juhtúró

Elkészítés

  1. A burgonyát tisztítsuk meg és reszeljük finomra, majd keverjünk lisztet és sót hozzá. Ha a burgonya kevés levet eresztene, adjunk hozzá egy kevés vizet. Alaposan keverjük össze, hogy tésztává álljon össze, és keverjük addig, amíg szilárdabb lesz, de még át lehet nyomni egy szaggatón. 
  2. A tésztát ezután forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. A főzés ideje alatt a galuskát időnként megkavarjuk, hogy ne ragadjon össze. Ha feljönnek a galuskák a víz felszínére, még 3 percig főni hagyjuk. Közben megpirítjuk az apróra vágott szalonnát. 
  3. Miután megfőtt a galuska, szűrővel szedjük ki, hagyjuk lecsepegni és még forrón helyezzük a tálba, amiben előzőleg a szalonnából kiolvadt zsírban elkevertük a juhtúrót.
  4. Keverjük alaposan össze, ha túl sűrű, akkor a galuska főző vizéből 2-3 kanállal adjunk hozzá. Szórjuk meg pirított szalonnával, és a kiolvadt zsír maradékából egy kicsivel locsoljuk meg.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Adventoura

#Európa#ezt eszi európa#szlovákia#juhtúrós galuska#nemzeti étel#recept#szlovák

Címlapról ajánljuk