Európa
Európa2024. június 2. 15:39
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Litvánia kedvencét, íme a cepelinai, vagyis a litván húsos batyu.
A litván burgonyás-húsos gombócok formájuk miatt kapták nevüket, ami zeppelint jelent. Ezeknek a kiadós és ízletes gombócoknak az elkészítése időbe telik, de az eredmény megéri a fáradságot, ezért ne ijedjünk meg a hosszabb recepttől.
Hozzávalók
- 1/2 kg darált hús
- 2 közepes hagyma
- 1 nagy tojás
- 9 db nagy burgonya
- 1/4 kg szalonna
- 1 nagy hagyma, durvára vágva
- 1 csésze tejföl
- só
- bors
- 1-2 evőkanál tej
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverjük össze a darált húst, a finomra vágott hagymát, sót, kevés borsot és a tojást, amíg össze nem áll.
- Fedjük le és tegyük hűtőszekrénybe felhasználásig.
- Tegyük a burgonyákat egy krumplinyomóba, majd az így elkészült darált burgonyát helyezzük egy finom hálós sajtkendőbe vagy pamut konyharuhába, és óvatosan facsarjuk ki belőle a felesleges vizet egy nagy tálba.
- Öntsük le a vizet a tálból, figyelve arra, hogy a burgonyakeményítő megmaradjon az edény alján.
- A sajtkendőből tegyük a nyers burgonyát a tálba, majd óvatosan keverjük össze a burgonyakeményítővel, egy fej reszelt hagymával és ízlés szerinti sóval.
- Tegyünk fel egy nagy fazék sós vizet forrni. Amíg a víz felforr, vegyünk a kezünkbe nagyjából egy csészényit a krumplis keverékből, majd egyenletesen oszlassuk szét.
- Ezután körülbelül negyed csészényi húskeveréket helyezzünk a közepére, és enyhén megnedvesített kézzel hajtsuk a burgonyás keveréket a töltelékre, hogy egy amerikai focilabda alakú batyut kapjunk.
- Folytassuk ezt, míg elfogy minden hozzávaló.
- Óvatosan helyezzük a gombócokat a sós, forrásban lévő vízbe. Ha szükséges, adjunk egy kevés olajat a vízbe, hogy elkerüljük a gombócok összetapadását.
- Győződjünk meg arról, hogy a víz ismét felforr, majd csökkentsük a hőt annyira, hogy a gombócok lassú forrás mellett alaposan átfőhessenek. Nagyjából 20-25 perc kell ahhoz, hogy a töltelék is teljesen megfőjön.
- Szűrőkanállal vagy szűrővel vegyük ki a gombócokat, csepegtessük le őket röviden egy tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn, majd tegyük őket egy tányérra.
- Amíg a gombócok főnek, elkészítjük a mártást. Egy közepes serpenyőben puhára pirítjuk a szalonnát és az apróra vágott hagymát.
- Lecsepegtetjük, majd összekeverjük tejföllel és fekete borssal. Ha szükséges, felhígíthatjuk 1-2 evőkanál tejjel.
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem