EUEurópa

Egyszerű, de nagyszerű: így varázsolhatunk egzotikus kagylóvacsorát az asztalra

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. június 5. 11:59

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Belgium kedvencét, íme a moules-frites, vagyis a belga kagylótál sültkrumplival.

A belga konyha megkerülhetetlen szereplői a fekete kagylók; olyanok ők a kétnyelvű nyugat-európai országnak, mint a pacal vagy a lecsó a magyaroknak. A kagyló igazi társasági étel: amíg az ember a kibontásukkal van elfoglalva, jut ideje beszélgetni az asztaltársasággal. Egy jó belga sört vagy egy pohár finom fehérbort ajánlunk még hozzá.

Hozzávalók

  • 2 kg (friss) fekete kagyló
  • 10 dkg vaj
  • 2-3 db salottahagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Babérlevél
  • Kakukkfű
  • Petrezselyem (levél és szár is)
  • Zellerszár (a levelével)
  • Fél liter száraz fehérbor

Elkészítés

  1. Négy-hat személyre két kg fekete kagylót kefével alaposan megtisztítunk, 3-4 órára (többször cserélt) sós vízbe tesszük, ezalatt kiköpi a homokot. Ezután a kagylók szakállát kihúzzuk.
  2. Ezalatt 10 dkg vajon megpárolunk 2-3 salottahagymát, egy fej vöröshagymát és három gerezd finomra vágott fokhagymát. Hozzáadunk egy babérlevelet, egy szál kakukkfüvet, egy csokor petrezselyem levelét, az összekötözött szárát és egy szép zellerszárat a levelével együtt. Felöntjük fél liter száraz fehérborral, s kissé besűrítjük.
  3. Ezután hozzáadjuk a kagylót, majd lefedjük. Mihelyt gőzt látunk szivárogni, levesszük a fedelet és megkeverjük a kagylókat. Pár perc alatt kinyílnak, ekkorra el is készültek.
  4. Frissen sütött hasábburgonyával tálaljuk.

TIPP: Miután az első kagylót elfogyasztottuk, érdemes a még összekapcsolódó kagylóhéjat csipeszként használni a többi kagyló fogyasztásához. A belgák is így csinálják.

Ha a főzés alatt egy kagyló nem vagy alig nyílt ki, akkor ne feszítsük fel, ugyanis ez annak a jele, hogy a kagyló fogyasztásra nem alkalmas. A jó kagylót könnyű szétnyitni, a hús viszonylag könnyen eltávolítható a héjból.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Visit Brussels

#Európa#ezt eszi európa#belgium#moules-frites#recept#nemzeti étel#fekete kagyló#belga

Címlapról ajánljuk