EUEurópa

A horvátok szerint ez a pizza elődje: így készítsd el a soparnikot

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. május 26. 14:21

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Horvátország kedvencét, íme a soparnik, vagyis az eredeti horvát pizza.

A soparnik Dél-Dalmácia egyik településéről, Poljicából származik. A régióban élők úgy vélik, hogy a soparnikot a rómaiak vitték Itáliába, ahol a pizza ihletadójaként szolgált.

Hozzávalók

  • 500 g finomliszt
  • 2 dl olívaolaj
  • 3 dl víz (langyos)
  • 70 dkg mángold
  • 5 db újhagyma (karikákra vágva)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 15 dkg feta sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítés

  1. A mángoldleveleket megmossuk, kivágjuk alul a vastag szárrészt, arra nem lesz szükségünk. A leveleket egymásra rakjuk, majd csíkokra vágjuk, mint a szélesmetéltet. Berakjuk egy tálba.
  2. A zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, és bedobjuk a mángoldhoz. Megsózzuk, megborsozzuk, és rálöttyintünk 2 evőkanál olívaolajat, majd lazán összekeverjük.
  3. Egy tepsit kilisztezünk, és a sütőt előmelegítjük.
  4. A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzákavarjuk az evőkanálnyi sót.
  5. Belerakunk 4 evőkanál olívaolajat és 2,5 dl vizet. Összedolgozzuk. Egy lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha azt látjuk, hogy nem elég lágy a tészta, adjunk hozzá még egy kis vizet.
  6. Amikor megvagyunk, tegyük a tésztát lisztezett deszkára, és vágjuk két egyforma részre.
  7. Az egyik adagot nyújtsuk ki lisztezett nyújtófával kör alakúra, kb. 32-34 cm átmérőre. Tegyük a tepsibe a nyújtófa segítségével.
  8. Terítsük rá egyenletesen a mángoldos keveréket, a szélén hagyjunk körbe üresen egy nagyjából 2 cm-es sávot. A mángoldos keverékre morzsoljuk rá szabálytalanul a feta sajtot.
  9. A másik darab tésztát is nyújtsuk ki kb. 30 cm-es átmérőjű körré, és fedjük be vele az előző töltelékes tésztalapot. Az alsó tészta szélét hajtsuk a felsőre, és egy kicsit befelé tekerve dolgozzuk szépen körben össze, hogy ne nyíljon szét majd. A felső tésztát vizes villával szurkáljuk meg óvatosan, hogy a gőz ne robbantsa szét a tésztát. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 20-25 percig.
  10.  Amint kész, vegyük ki, és kenjük meg a tetejét egyenletesen az olívaolaj és a reszelt fokhagyma keverékével.
  11.  Szeleteljük rombusz alakúra, és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Croatia-Hrvatska

 

#Európa#ezt eszi európa#recept#soparnik#horvátország#nemzeti étel#pizza#horvát#egyszerű

Címlapról ajánljuk