Európa
Európa2024. május 26. 15:21
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Horvátország kedvencét, íme a soparnik, vagyis az eredeti horvát pizza.
A soparnik Dél-Dalmácia egyik településéről, Poljicából származik. A régióban élők úgy vélik, hogy a soparnikot a rómaiak vitték Itáliába, ahol a pizza ihletadójaként szolgált.
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 2 dl olívaolaj
- 3 dl víz (langyos)
- 70 dkg mángold
- 5 db újhagyma (karikákra vágva)
- 1 csokor petrezselyem
- 15 dkg feta sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- bors
- só
Elkészítés
- A mángoldleveleket megmossuk, kivágjuk alul a vastag szárrészt, arra nem lesz szükségünk. A leveleket egymásra rakjuk, majd csíkokra vágjuk, mint a szélesmetéltet. Berakjuk egy tálba.
- A zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, és bedobjuk a mángoldhoz. Megsózzuk, megborsozzuk, és rálöttyintünk 2 evőkanál olívaolajat, majd lazán összekeverjük.
- Egy tepsit kilisztezünk, és a sütőt előmelegítjük.
- A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzákavarjuk az evőkanálnyi sót.
- Belerakunk 4 evőkanál olívaolajat és 2,5 dl vizet. Összedolgozzuk. Egy lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha azt látjuk, hogy nem elég lágy a tészta, adjunk hozzá még egy kis vizet.
- Amikor megvagyunk, tegyük a tésztát lisztezett deszkára, és vágjuk két egyforma részre.
- Az egyik adagot nyújtsuk ki lisztezett nyújtófával kör alakúra, kb. 32-34 cm átmérőre. Tegyük a tepsibe a nyújtófa segítségével.
- Terítsük rá egyenletesen a mángoldos keveréket, a szélén hagyjunk körbe üresen egy nagyjából 2 cm-es sávot. A mángoldos keverékre morzsoljuk rá szabálytalanul a feta sajtot.
- A másik darab tésztát is nyújtsuk ki kb. 30 cm-es átmérőjű körré, és fedjük be vele az előző töltelékes tésztalapot. Az alsó tészta szélét hajtsuk a felsőre, és egy kicsit befelé tekerve dolgozzuk szépen körben össze, hogy ne nyíljon szét majd. A felső tésztát vizes villával szurkáljuk meg óvatosan, hogy a gőz ne robbantsa szét a tésztát. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 20-25 percig.
- Amint kész, vegyük ki, és kenjük meg a tetejét egyenletesen az olívaolaj és a reszelt fokhagyma keverékével.
- Szeleteljük rombusz alakúra, és már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!
A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.
Nyitókép: Croatia-Hrvatska
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem