EUEurópa

Brüsszel ledobná a jogi atomot Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2024. június 3. 7:49

A Politico szerint a belga elnökség nem szeretné csöndben átadni a stafétát a júliusi soros magyar elnökségnek, és gyorsan bevetnék Orbán Viktorék ellen a jogi atombombának nevezett eljárást.

Nem úgy néz ki, hogy Belgium szép csöndben átadná az Európai Unió soros elnöki tisztségét Magyarországnak és az Orbán-kormánynak – írta meg a Politico hírlevelében. Hadja Lahbib belga külügyminiszter szerint ugyanis az EU-nak nem szabadna, hogy megremegjen a térde, amikor szembenéz Magyarország jogsértéseivel. Éppen eztért szerinte meg kellene fosztani a magyar kormányt a vétó lehetőségétől.

Jogi atom

Lahbib azt szeretné, ha az Európai Unió elmenne a végsőkig a 7-es cikkely szerinti eljárásban és felfüggesztené Magyarország szavazati jogát. A Politico szerint egyre feszültebb a hangulat Magyarországgal szemben főleg amiatt, mert júniusban az Európai Tanács ülésén fontos döntések születnek a vezetői állásokról, az ukrajnai segélyekről és az Európai Unió bővítéséről. Nemrég Orbán Viktort kiküldték kávézni, hogy az EU állam- és kormányfői megszavazzák az Ukrajnának nyújtandó támogatást, de mivel most a soros elnöki tisztséget Magyarország fogja ellátni, ezért aligha lesz, aki kávézni küldje a magyar kormányfőt.

A belga külügyminiszter szerint mindenesetre az EU-nak túl kell lépnie a konfrontációtól való félelmén.

Itt az igazság pillanata

– mondta erről Lahbib.

Sokan viszont attól félne, hogy ha az EU beveti az eljárást, akkor az csak még jobban Moszkva és Peking karmaiba löki Magyarországot.

Nyitókép: John Thys / Reuters

#Európa#orbán viktor#7-es cikk#Belföld

Címlapról ajánljuk