EUEurópa

Jóváhagyta az EU tanácsa a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 21:14

A jogszabállyal erősítenék meg a nulla nettó kibocsátású uniós gyártás ellenálló és versenyképességét.

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, amelynek célja az, hogy az EU belső piaca alkalmas legyen megvalósítani az ipar szén-dioxid-mentességét – írja az MTI.

Az elfogadott jogszabály célja a tiszta technológiák uniós gyártásának fokozása, valamint annak biztosítása, hogy az Európai Unió megfelelő eszközökkel rendelkezzen a tiszta energiára átálláshoz.

A jogszabály meg kívánja erősíteni a nulla nettó kibocsátású uniós gyártás ellenálló és versenyképességét, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá teszi az energiarendszereket. Jobb feltételeket teremt a nulla nettó kibocsátású projektek létrehozásához Európában, és vonzza a beruházásokat azzal a céllal, hogy az unió nulla nettó technológiai gyártási kapacitása 2030-ra megközelítse vagy elérje az építési igények legalább 40 százalékát. Fel fogja gyorsítani az EU 2030-ra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai céljainak eléréséhez szükséges és a klímasemlegességre való átállást, továbbá támogatja az EU  energiafüggetlenség érdekében tett erőfeszítéseit.

A jogszabály továbbá meg kívánja teremteni a legjobb feltételeket azon ágazatok számára, amelyek létfontosságúak ahhoz, hogy 2050-re az EU elérje a nettó nulla kibocsátást. Olyan technológiákkal foglalkozik, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a dekarbonizációhoz. A támogatandó technológiák közé tartozik az atomenergia, a napenergia és naphőenergia, a szárazföldi szélenergia és tengeri megújuló energia, az akkumulátorok és egyéb energiatárolók, a hőszivattyúk és a geotermikus energia, az elektrolizátorok és az üzemanyagcellák, a fenntartható alternatív üzemanyag-technológiák, a kis moduláris reaktorok.

A jogszabály az aláírását követő kihirdetése napján hatályba lép.

Nyitókép: Reuters/Johanna Geron

#Európa#európai unió#klímaváltozás#nulla kibocsátás#ipar#európai unió tanácsa

Címlapról ajánljuk